A komprádor “civil”

Először is aláhúzom: hibásnak tartom a magyar kormány igyekezetét, hogy bármilyen módon korlátozza a magyar civil szervezetek külföldről való finanszírozását.

Azonban a kérdésnek van egy nagyon fontos általános aspektusa is, melyről nem szabad megfeledkezni. Alapvetően nevetséges, ha egy civil szervezet csak azért tud létezni egy adott országban, mert külföldről pénzelik. Ez magyarul azt jelenti: az illető szervezetre az adott országban NINCS valós piaci igény.

Lehet a dolgokat szépíteni, de ezek után az illető “civil” valójában nem más az adott országban, mint külföldi ügynök. Pont mint 100-200 éve a gyarmatosítók helyi emberei Afrikában…

 • Hogy jön össze a civil szervezet és a piaci igény? A civil szervezet sosem a piacra dolgozott, hanem olyan tevékenységet folytat, ami társadalmilag hasznos, de nincs rá fizetőképes kereslet: környezetvédelem, emberi jogok, humanitárius segélyezés.

  • untermensch4

   piaci igény abban az értelemben hogy összedobják rá a pénzt mert akiknek van azok fontosnak tartják annyira hogy adakozzanak + vannak önkéntesek akik adják a munkájukat

   • Tehát mivel leginkább a kormányközelieknek van pénze ilyenekre áldozni, csak olyan hasznos és független civil szervezetek működjenek Magyarországon mint a CÖF és a felcsúti Puskás Akadémia? Szép jövő. Én kérem inkább a “külföldi ügynököket” akikhez fordulhatok jogsegélyért, végeznek környezetvédelmi tanulmányokat Paks 2-ről és még sok egyéb dolgot amik az érdekeimet szolgálják és egyébként a kormány feladata lenne, csak sajnos nem végzi el.

    ui: piaci igényt kifejezés ilyen értelemben sem helytálló.

    • Discipline

     Remélem, azt tudod, mikor fordulhatsz hozzájuk jogsegélyért!

     • balage

      “Remélem, azt tudod, mikor fordulhatsz hozzájuk jogsegélyért!”
      Első körben azért ott próbálkoznék,…:-)

      dddoni: környezetvédelmi tanulmányok? Én független vagyok, egyetlen álcivil szervezethez sem tartozom. Írok neked, csak mond meg mi legyen a konklúzió?:-)

 • Zabalint

  Őőő, és mi van mondjuk a harmadik világban működő, európai vagy amerikai pénzekből létrehozott civil szervezetekkel?