A metrón

By | 2017-10-02

A múlt hónapban lehetőségem volt pár napon belül utazni a budapesti és a szeredőci metrón.

A nyelvi eltéréseket leszámítva és azt, hogy a szeredőci metró szebb (mert újabb) alig tapasztaltam különbséget.

Ülnek az emberek, ill. állnak, unott pofával, egyesek igyekeznek szórakoztatni magukat (olvasnak, hallgatnak valamit, babrálnak a telefonjukkal), de mindenkin érezhető a kényszer: nem azért utaznak, mert szeretnének valami kedves helyre eljutni, hanem mert kénytelenek elmenni oda, ahol úticéljuk van.

Tapintható a boldogtalanság, az életunottság. Hatalmas elidegenedés mindentől.

Ilyen a létező liberalizmus világa…

 • dddoni

  Újabb öngól, kedves bircaszar. Az életuntság a posztkommunista országok jellemzője, a múlt rendszer hagyatéka, ezt minden nyugati turista meg is jegyzi. Már megint egy korábbi rendszer bűnét próbálod a liberalizmusra kenni, kevés sikerrel. Legalapvetőbb ok-okozati összefüggéseket is képtelen vagy felfogni és te hívod magad mélyelemzőnek. Muhaha.

  • Könnyű életvidámnak lenne teli pénztárcával, szóval ez nem érv.

   Tessék szegény liberális országban boldognak lenni…

   • dddoni

    A szocializmus okozta a lemaradást, a liberalizmus eddig folyamatos felzárkózást hozott. Lassú, de létező a felzárkózás. Ezt kár letagadnod.

    Az életuntságot pedig óriási csúsztatás csak a szegénység számlájára írni.

 • imreistván

  ddddoni!
  Nagy idióta vagy!Mióta megszűnt a szocializmus haladunk lefelé a lejtőn,egyre nagyobb sebességgel,és akkor jössz te ezzel az idióta ökörséggel,hogy a szocializmus okozta a mai szegénységet!
  Talán nem is idióta vagy,hanem egy pofátlan hazug,rendszerváltó tolvaj entitás!

  • dddoni

   A számok kicsit mást mutatnak. Mielőtt hazugozol, nézz utána a bérek és a GDP alakulásának.

 • imreistván

  Mit hadoválsz itt a bérekről,meg a GDP-ről!?A hazai és a Nyugati bérek közti különbséget
  már zongorázni lehet,mely egyre nagyobb,600 ezer munkaképes szakember hagyta el az országot,nincsenek gyárak,üzemek,mezőgazdasági termelés,az átlag fizetés 150 ezer ft,ami csak azért igaz,mert a felső tízezer(vagy száz!?) abnormálisan magas keresete felnyomja,és mindez akkor,mikor egy felnőtt főre a számított alapmegélhetés kb 300 ezer ft!,nem beszélve a ketté(vagy több felé ) szakított társadalomról a demokrácia,meg egyebek hiányáról,a népesség csökkenésről,egyszóval a magyar optimista idiotizmusodról!
  Valami fidesz-körben add elő ezt az ostobaságot,majd megtapsolnak,de itt valahogy ez olyan hamisan hangzik!

  • Amit írsz, az csak engem igazol.

   • dddoni

    Igazolna, ha igaz lenne.

  • dddoni

   A kettészakított társadalomért és a demokrácia hiányáért lehet okolni a fideszt és az illiberális intézkedéseit, én például okolom is. Bennem aztán semmi optimizmust nem találsz. A liberalizmust hibáztatni viszont csak a szokásos bircaszar féle hazugság, a rendszerváltáskori 10-szeres jövedelemkülönbséget sikerült levinni 4-szeresre, ezt minden statisztikában megtalálod. Az hogy a hozzád hasonló megkeseredett vidéki prolinak kevés babér terem ebben a rendszerben még nem ok a tények elferdítésére.

 • JohannesG

  Dünn-dönn!
  Kérjük, vigyázzanak!
  Az ajtók záródnak!