Alternatív rendszerváltás

By | 2016-08-28

Született egy furcsa cikk, vagy liberális agymenés vagy paródia talán.

Annyira abszurd ugyanis, hogy lehet, hogy az utóbbi. De íme az én változatom, hogy mi lett volna, ha 1990-ben nem az MDF, hanem az SZDSZ nyer a választásokon.

Az 1990-ben 60 %-kal győztes SZDSZ-Fidesz kormánykoalíció gyorsan elvesztette népszerűségét, mivel nem tudta teljesíteni a teljesíthetetlen ígéreteket.

1994-ban az SZDSZ korábbi eredménye harmadát érte el, a Fidesz meg éppencsak bejutott a parlamentbe.

Hatalmas győzelmet aratott ugyanekkor a Horn és Pozsgay vezette MSZP, egyedül is többsége lett, de az MDF-fel és a kisgazdákkal alakított kormányt, mely így kétharmados többséget élvezett. Lett új alkotmány 1996-tól.

Az SZDSZ által 1990-ben kinevezett elnök, Göncz Árpád helyére 1995-től Pozsgay Imre került, aki egészen 2005-ig maradt posztján.

Közben a Fidesz távolodni kezdett az SZDSZ-től, míg a kisgazdák pedig összevesztek az MSZP-vel. 1998-ban az MSZP nem tudott többséget szerezni, immár koalíciókényszer állt fel. A kisgazdák helyett az Fidez lett a koalíciós partner és ismét az MDF.

Közben az SZDSZ sikeresen kihasználta az elégedetenséget, kicsivel megnyerte a 2002-es választásokat. Koalíciós partnere a kisgazdák. Két mandátumot is teljesítettek, majd csúnyán buktak 2010-ben. Ekkor a Pozsgay vezette MSZP egyedül kétharmadot szerzett. A Fidesz gyakorlatilag az MSZP kistestvére lett, a bajkeverő kisgazdák megsemmisültek, az SZDSZ maradt 10 %-os kispárt. 2014-ben Pozsgay átadta a pártvezetést Szanyi Tibornak. A sport- és ifúságügyi miniszter a Szanyi-kormányban Orbán Viktor.

A kormány népszavazást írt ki 2015-ben a NATO-ból való kilépésről, 65 % a kilépésre szavazott.

 • Manetti

  Bakker, Max, hogy te miket találsz! Édes Istenkém!
  Nekem a te változatod azért tetszik jobban, mert Szanyi nagyvonalúan bevezettette volna az ingyen sört és pálinkát és a még életben maradt maroknyi magyarság cefrétől dalolva sétálna át a boldogabb vadászmezőkre…
  Arról nem is beszélve, hogy az eredeti változat egy szót sem említ arról, hogy mi lett volna a Pető Iván által annyira preferált nagy lélekszámú társadalmi csoporttal, akiket lazán csak Homo Kádárikuszként emlegetett? Hol kötöttek volna ki? Lehet, hogy most azok népvándorolnának hamuba sült pogácsájukkal a harmadik világban? Mert a Gulág az már olyan snassz….

 • ZorróAszter

  Kedves MaxVal!

  Teljesen feleslegesek ezek az alternatív történelmek. Magyarországon azok a kollaboránsok kerülhetnek csak hatalomra, akikben a gyarmattartóink megegyeznek. És addig vannak hatalmon, ameddig ők akarják.

  Csak az az aggasztó, hogy a jelek szerint most a Nácipártot akarják hatalomra juttatni.