Audi és társai

A sikeres Audi-sztrájk hatalmas bukás a ballibeknek, de ezt úgy tűnik, csak Bauer Tamás volt képes eddig átlátni a ballib megmondóemberek közül.

Mi ugyanis a következmény?

Egyrészt, az Audi példáját más cégek is követni fogják. Senki se akar sztrájkot, se tömeges felmondást. Mivel a haszon úgyis hatalmas minden kelet-európai leányvállalatnál az anyacégek központjához képest, simán belefér a béremelés. Kinek segít ez elsősorban? A kormánynak, mert javulni fog az átlagbéradat, pont az az adat, mellyel folyamatosan érvelnek a ballib médiák, hogy íme, pár százalékkal a szlovák, cseh, lengyel szint alatt van, s alig pár százalékkal haladja meg a román szintet.

Másrészt, a kormányzat mindezt ingyen kapja, nem kerül pénzébe. Sőt a nagyobb adóösszeg miatt még nyer is rajta. A plusz pénz pedig fordítható béremelésre az állami szektorban.

Harmadrészt, a ballibek alapvető tézisei dőlnek meg:

 • nem igaz, hogy a “termelékenység” növekedésével növelhető csak a munkabér,
 • nem igaz, hogy a “szabad piac” határozza meg a béreket,
 • nem igaz, hogy helytelen az erős állami beavatkozás a gazdaságba,
  s ezek pedig az 1990 utáni liberális konszenzus alapdogmái, melyhez még az első Fidesz-kormány is hithűen ragaszkodott.

Ez utóbbit maguk a ballibek is érzik, ezért kampányolni kezdtek már olyan témákkal, melyek 10 éve még kb. kódolt antiszemitizmusnak számítottak, lásd az MSZP törvényjavaslatot nyújt be arról, hogy Orbán mondja fel a bankokkal kötött devizahitelegyeszséget.

Csakhát ez nem fog sikerülni, hirtelen átállni antiliberális álláspontra nem fog menni a ballib pártoknak, különösen nem úgy, hogy saját holdudvaruk ellenzi ezt minden erővel. Kicsit olyan ez, mint a Jobbik próbálkozása átállni antiszemita álláspontról filoszemitára, miközben a legfőbb embereik még a náci jelképekről se képesek lemondani.

Egyébként meg ez a ballib szóbeli váltás csak saját maguk alatt vágja az alapot. Nehézkes lesz ezután elmagyarázni, miért baj, hogy pl. Orbán “sanyargatta” a jóságos bankokat, vette vissza a manyup-cápák rabolt pénzét, stb. Olyan narratíva ugyanis nemigen van, mely szerint Orbán egyszer azért fújj csúnya diktátor, mert lefekszik a nyugatnak, másszor meg azért, mert nem fogad szót neki.

 • dddoni

  Te minden véletlenszerű esemény mögé képes vagy odaírni, hogy “bukás a ballibeknek”? A linkelt cikk írója értelmesen leírta miért nem kell lelkesedni érte, miért veszélyezteti ez a jövőbeli beruházásokat, erre te ideböfögöd, hogy bukott az ellenzék…

  Egy tökéletesen politika, állam és kormánymentes sztrájkba is próbálod belemagyarázni, hogy “nem igaz, hogy helytelen az erős állami beavatkozás a gazdaságba”. Nem tűnik fel, hogy itt pont állami beavatkozás nélkül sikerült jobb béreket kialkudni? Pont hogy a rabszolga- és bármilyen munkatörvény ellenére (és nem segítségével!) a szabad piacon sikerült jobb pozíciót elérni a munkásoknak.

  • Szimpla tény, hpogy a ballib narratíva elbukott ebben a témában.

   A ballibek magyarázták bele az AUDI sztrájkba, hogy az valamiféle kormányellenes lázadás.

   • dddoni

    Linkeld légyszíves azt a “szimpla tényt”, mert én sehol nem olvastam ilyet.