Azok a csúnya komcsik

By | 2017-05-03

Érdekes megnézni a modern magyar liberális álláspont fejlődését a kommunizmust illetően a rendszerváltozás óta.

Kezdetben a kommunisták fel lettek osztva rossz, maradi, elavultakra és jó, kedves, reformerekre. Reformkommunista alatt az volt értve, aki a kommunista eszmét úgy “reformálja”, hogy azt lassan felváltja a liberális eszmével. Az antikommunizmus ebben az időben csúnya dolognak számított, ami csak az elmaradott, fasisztoid jobbosokra jellemző. A magyar történelmi specifikum miatt az antikommunista erősen antiszemitagyanúsnak is számított.

Mára a hivatalos liberális álláspont, hogy  a kommunizmus bűnös eszme, s minden kommunista hétpróbás gazember. Ma már a komcsizás liberális szitokszó, pl. gyakori érv Orbán ellen, hogy ő komcsi.

Az egyik ballib mítosz szerint a Fidesz tele van kommunistákkal. Ez 2 okból is tévedés.

Először is, azonosítja a párttagot  a kommunistával, miközben szimpla tény, hogy Kádár alatt a párttagok 90 %-a nem volt sose kommunista. A párttagság a legtöbb esetben munkahelyi kényszer volt, s teljes formalitásnak számított.

Másodszor pedig, éppen a Fidesz az a párt, melynek alapításában, vezetőségében gyakorlatilag egyetlen egy volt MSZMP-tag sincs. Ennek oka persze részben életkori is. Amikor a Fidesz 1988-ban megalakult, a vezetőségben nem volt 30 éven felüli ember (az első alapszabály eleve tiltotta a tagságot 35 éven felülieknek!) , s eleve kevés volt ebben a korosztályban a páttagok száma a későkádári rendszerben. A Fidesz első vezetősége – ez még kollektív vezetőség volt, nem volt elnöki poszt – 6 személyből állt: Deutsch Tamás, Fodor Gábor, Kövér László, Németh Zsolt, Orbán Viktor, Szájer József – egyikük se volt soha MSZMP-tag. Ezzel szemben az MSZP összes – ismétlem, ÖSSZES – alapító tagja – tehát nem csak a vezetőség, de az alapító tagság is! – 1989-ben volt MSZMP-tag volt, nem is lehetett másképp, hiszen az MSZP az MSZMP romjain alakult meg.

Hozzáteszem, eszem ágában sincs azt állítani, hogy bűn lenne az MSZMP-tagság, a volt párttagoknak bűnbocsánatot kellene tartaniuk, sőt azt sem gondolom, hogy a kommunizmus bűnös eszme lenne. Mindössze a ballib inkoherenciára szeretnék rámutatni.

 

hozzászólás

37 Comments on "Azok a csúnya komcsik"

Notify of
avatar
4999
ZorróAszter
Guest

Itt már megint csúnyán kevergetve vagyon a liberalizmus különféle irányzatai, megjelenési formái és a hazai és a külföldi képviselői.

Például annak idején a nyugati liberálisok szóltak rá az SZDSZ-re és a FIDESZre, hogy liberális nem fröcsög a kommunistákra habzó szájjal mint a nácik.

Akkor vettek vissza jelentősen némi kekeckedés után. (Emlékezetes Orbán replikája.)

Aztán a FIDESZ ugyanazon a szinten van most is ebből a szempontból. Ebből a szempontból semmi különbség sincs a mai volt SZDSZ-es liberálisokkal.

Végül fontos, hogy a marxizmus egyik gyökere a XVIII. századi liberalizmus. Ha úgy tetszik, ki nem mondva (marxisták által sem vagy legalábis ritkán) a marxizmus, kommunizmus vitte tovább a liberalizmus elárult eszméit.

Az összes ellentét és hasonlóság ebből vezethető le.

Az is, hogy Magyarországon nagy mértékben más volt a liberalizmus és a marxizmus útja, mint mondjuk Franciaországban vagy Németországban.

dddoni
Guest

Ideológiailag messze a Fidesz a legkommunistább a rendszerváltás óta. Mindent állami kézben akarnak látni, mindent központi irányítás alá vonnak, mindenről a saját alternatív valóságukat propagálják. Az ügynökakták megnyitását sem véletlenül nem támogatják, valószínűleg nekik van a legtöbb veszteni valójuk. Talán először értened kellene miért is mondják rájuk hogy komcsik, utána lehet bírálni.

ZorróAszter
Guest

Kedves Dddoni!

Ön csak ész nélkül dobálózik a szavakkal. A ló nem bútor akkor se ha ülni szoktak rajta.

Ennyi ésszel akár fideszes is lehetne.

dddoni
Guest

Mutasson a Fidesznél komcsibb pártot a parlamentben. Majd aztán ostobázzon.

ZorróAszter
Guest

Előbb essen át azon a megerőltető felismerésen, miszerint például a ló nem bútor, még ha ülnek is rajta.

Utána mehetünk tovább a bonyolultabb különbségek felismerésére.

dddoni
Guest

Örülök, hogy a felvetésre válaszol, csak így tovább.

ZorróAszter
Guest

A mondat, hogy “Mutasson a Fidesznél komcsibb pártot a parlamentben.” tipikus és primitív csúsztatás.

A párja körülbel olyan, mint hogy “Mutasson a liberálisoknál nagyobb kurvát.”

Vagy Önnél nagyobb marhát :o)

dddoni
Guest

Figyelemre méltó a kommentjeiben az érvek, az értelmetlen hasonlatok és a személyeskedés aránya. Kár hogy érvből egy sem jutott.

ZorróAszter
Guest

Önök két dolgot felejtenek el, de nem nekem fáj, csak közlöm:
1. Az ilyen mondatoknál, mint példál “Mutasson a Fidesznél komcsibb pártot a parlamentben.” az legfeljebb arra jó, hogy kevésbé gyakorlott vitapartnerbe belefojtsa a szót.
De: aki nem érdekelt a vitában, az is tudja, hogy primitív csúsztatás. Aki ilyenekkel él, az nem az igazságot keresi, hanem hazudozik. Érdekből.
Ennek köszönhetik a liberálisok az eltűnésüket. Nem az orbánista propagandának.
2. “Figyelemre méltó a kommentjeiben az érvek, az értelmetlen hasonlatok és a személyeskedés aránya. Kár hogy érvből egy sem jutott.”
Lehet szemrebbenés nélkül szembehazudni. Szemrebbenés nélkül mondani, hogy ami ott áll az asztalon, az nincs ott.
De ez csak itt problémamentes, amit a kutya se olvas rajtunk kívül.
Ott, amit mások is olvasnak, ott mindenki levonja a következtetést Önről.

dddoni
Guest

Persze hogy csúsztatás. Kb az ön lovas hasonlatával van egy szinten. Önnel csak ilyen szinten lehet társalogni, de az is felesleges.

ZorróAszter
Guest

Ugye Önnel kapcsolatosan meg se lepődjük azon, hogy eredetileg nem is nekem címezte azt a szöveget, hogy “Ideológiailag messze a Fidesz a legkommunistább a rendszerváltás óta.”

Mi már megszoktuk, hogy Ön csípőből össze-vissza beszél ami épp az eszébe jut.

Gondolja, hogyy ezt csak mi látjuk, és másnak nem veri ki a szemét?

wpDiscuz