Észak-Korea

Ismétlődik Németország esete az 50-es évekből.

Nyilvánvaló, hogy semmi szükség két darab koreai államra, ahogy 2 Németországra se volt.

Annak idején mind Sztálin, mind a Sztálin utáni szovjet vezetés egészen 1955 közepéig erősen akarta a német újraegyesítést. Erre egyetlen feltételt jelöltek meg: a szovjet katonai erőkkel együtt a nyugatiak is vonuljanak ki, Németország pedig legyen semleges állam.

Amerika számára ez elfogadhatatlan volt: fontosabb érdek volt az amerikai támaszpontok megmaradása német földön, mint az újraegyesítés. Így lett végül 1955-ben Németország NATO-tag. Ugyanakkor a kisebb jelentőségű Ausztria esetében az USA elfogadta a szovjet ajánlatot, így lett 1955 őszén Ausztria semleges, független állam.

Most ugyanez zajlik. Mind Kína, mind Oroszország kiváló kapcsolatban állnak Dél-Koreával, s nem érdeke egyiküknek se az észak-koreai rendszer fennmaradása. Mindkét ország ellenzi pl. az észak-koreai atomprogramot. De szintén teljesen elfogadhatatlan számukra amerikai támaszpontok létesítése egy egyesült Koreában, a kínai és az orosz hatán mentén. Ha ez Amerika célja, Kína és Oroszország kénytelenek lesznek megvédeni az észak-koreai rendszert.

Ha Amerika valóban békét akarna, kijelentené, hogy hajlandó visszavonni csapatait a Koreai-félszigetről a 2 ország egyesülése után. Ezen az alapon mind Kína, mind Oroszország támogatná az észak-koreai rendszer megdöntését, de facto Észak-Korea csatolását a mai Dél-Koreához.

 • dddoni

  Te milyen álomvilágban élsz már megint? A két Korea egyesítésére semmilyen reális esély nincs és ennek semmi köze az USÁhoz. Miből gondolod hogy Dél-Korea a nyakába venne 25 millió nincstelen agymosott Észak-Koreait? 40-szeres jövedelmi különbséget és társadalmi különbséget nem néhány év alatt lehet leküzdeni.

  • Sebestyén Mihály

   Pontosan így van. Az északi rendszer bukása után legkevesebb húsz évre van szükség ahhoz, hogy az egyesülés egyáltalán felmerülhessen.

 • ZorróAszter

  Kedves MaxVal!

  Úgy beszél, mintha az észak-koreai vezetés nem is létezne, vagy egy kézmozdulattal el lehetne hessenteni.

  Holott nyilván van bázisa a terror mellett is.

  Aztán ott van a katonai fejlesztések kérdése. Maga szerint tud egy ekkora és ilyen szegény ország mondjuk hidrogénbombát fejleszteni önállóan?

  Szerintem nem.

  Tehát itt valami kívülről követhetetlen játszma húzódik a mélyben amit csak a bennfentesek értenek. Kívülről érthetetlen.

 • pietnik

  Nyilvánvalóan nem igaz az,hogy a 1953 óta blokád alatt tartott É-Korea akkora nyomorban él,hogy egymást eszik az emberek!Az,hogy katonailag ekkorát fejlődjön,egymillió katonát tudjon fegyverben tartani,ahhoz nem elég egy mögöttes éhező ország!
  Aszternek van igaza abban,hogy valami észveszejtő hazugság rejtőzik a háttérben.Bizonyára Oo.,és Kína támogatja gazdaságilag,és politikailag egyaránt!
  Az USA akkor tette volna a legjobban,hogy a veresége után kivonul a koreai félszigetről és hagyja ,hogy a kettészakított koreai nép maga rendezze a sorsát!
  És az sem igaz,hogy az USA-nak csak a demokrácia fáj,amit nem tudott odaexportálni!Valami lehet abban,hogy a koreai fennsíkon ,állítólag,hatalmas nyersanyag-készlet rejtőzik a föld alatt,aranytól kezdve minden más,iparilag fontos alapanyag!!
  Ezeket eddig segítség nélkül nem tudta hasznosítani É-Korea,naná,majd az USA tőkései tudnák hasznosítani,persze ,nem É-KOrea javára,és a megvédésre pedig oda lehetne rittyenteni pár támaszpontot,nehogy Kína,és Oo. odapofátlankodjon.És az sem utolsó szempont,hogy ha netántalán fel lehetne osztani Oo.-t,mint ahogy Brezinsky tervezte,akkor a koreai félszigeten keresztül,ollé(!),könnyedén ki lehet szállítani a világba!!
  Egyébként a f..m se tudja,hogy mi jár az amerikaiak agyában a világuralom megszerzésén kívül(vagy az elvesztésétől való félelem?!)
  Ami pedig a hagyományos háborút illeti,az egymillió fős,keményen kiképzett ,fanatikus é-koreai katonákkal szemben a fegyverzetben való különbség ellenére sem lenne könnyű dolga az ami hadseregnek!!
  Egy amerikai újságíró arról számolt be a koreai háború idején,hogy a koreai)és kínai önkéntesek fanatizmusával szemben az amerikai katonák(és a belerángatott ENSZ-katonák)elfásultak,fele legalább a harcokban nem lő!!