Liberalizmus és kereszténység

A ballibek kedvenc szövege, hogy az egyházak ne politizáljanak, hanem maradjanak a templomok falai mögött. Ezt gágogják immár negyed évszázada.

Természetesen ha valaki ugyanezt az érvet használja bármi másra, pl. azt mondja, hogy a homokosok csak a négy fal mögött vállalják fel magukat, ugyanezek a liberálisok mélyen fel vannak háborodva. Dehát ez már csak az unalomig megszokott ballib kettős mérce, melynek alapelve: a liberálisok szent joga beleszólni mindenbe, míg mindenki más ne merjen saját szűk területén kívül merészkedni.

Természetesen a kereszténységen belül is működik a liberális kettős mérce. Emlékezzünk csak vissza: amikor a Hit Gyülekezet még erősen ballib volt politikailag, a ballibeknek egy szava se volt e felekezet politizálása ellen, ellenben most, amióta ez a felekezet több kérdésben is antiliberális álláspontot képvisel, már hallatszik az egyre erősődő ballib gágogás. S természetesen a ballib Iványi metodista felekezetének politizálása ellen sincs ballib panasz.

Most vált  a helyzet azonban viccessé. A ballib megmondóemberek követelik manapság, hogy a magyar keresztény egyházak kövessék többek között a vatikáni argentín sómen-celeb migráció- és iszlamistapártoló álláspontját. Hogy is van ez? A ballibek, akik szerint az egyházaknak nem szabad politizálniuk, kötelesek politizálni? Furcsa…

Nézzük, mi a valóság! A keresztény egyházaknak nem feladatuk a napi politikával foglalkozniuk, sőt ha ezt megteszik, szinte mindig hibáznak. Ellenben általános értelemben kötelességük politizálni, utat mutatandó, hogy mi az a politikai álláspont, mely nem egyeztethető össze a keresztény elvekkel. Pl. el kell ítélni a rasszizmust, a pedofíliát, a homoszexualizmust, az eutanáziát. az egyneműek “házasságát”, az ateizmust, a keresztényellenességet, stb. – ezek egyike sem egyeztethető össze a keresztény elvekkel. De abban, hogy erre vagy arra a pártra szavazzunk, az egyházaknak nem lehet kötelező, általános útmutatásuk. S arra se lehet, hogy mi legyünk a véleményünk a migrációról – ugyanis  a keresztény elvekkel tökéletesen összeegyeztethető mind a migráció támogatása, mind az ellenzése, mind a semlegesség ebben a kérdésben.

Egyébként meg simán lehet valaki egyszerre liberális és keresztény. Természetesen ebben az esetben a keresztény elvekbe ütköző liberális elveket nem vallhatja. De simán hihet valaki a liberális elvek 99 %-ában, ezek ugyanis nem ellentétesek a kereszténységgel.

 • dddoni

  Vicces, hogy te papolsz kettős mércéről. Te foggal-körömmel véded a Fidesz 2/3-os megválasztásának legitimitását, miközben a hagyományok szerint megválasztott pápát mindennek elhordod, csúfolod és felháborodsz hogy a magyar keresztény egyházakat az álláspontjának követésére szólítják fel.

  Márha egyáltalán lenne kettős mércéről szó, de a helyzet az hogy a keresztény egyházak most is politizálnak, ráadásul egyértelműen a pápával szembemenő álláspontot képviselnek. Viszont nem merik hivatalosan felvállalni ezt a szembemenő álláspontot, csak a miséken csepegtetik agymosott híveik fejébe. Na ez az undorító és ez ellen emelik fel a liberálisok a szavukat. Szó sincs politizálj vagy se kérdésről, mert a legjobb lenne ha nem tennék, de ha már igen akkor vállalják fel.

  • maxval bircaman

   Mi köze egy választási törvénynek ahhoz, hogy mi a római pápa álláspontja? Valamit nagyon keversz itt.

 • dddoni

  Kettős mércével vádolni a liberálisokat, mint csoportot értelmetlen. Vádolj kettős mércével egy embert vagy hivatalos szervet, ami közleményt adott ki. De két különböző liberális ember különböző véleménye miatt általánosan a liberálisokat kettős mércével vádolni egy ronda érvelési hiba vádaskodással megspékelve.

  • maxval bircaman

   Amit leírtam az jellemző egy adott eszme, a liberalizmus, képviselőire. Érvelési hiba lenne a logikus következtetés és az általánosítás?

   • dddoni

    A következtetésedben semmi logika nincs, ez bizony egy büdös nagy érvelési hiba. Az előbb írtam le miért érvelési hiba az általánosítás, de nyugodtan tettesd(?) magad hülyének és kérdezz vissza még kétszer.

    • maxval bircaman

     Az általánosítás a tudomány bevett módszere, s nem érvelési hiba.

     • dddoni

      Lol, mutass már erre a “bevett” módszerre egy tudományos értékű leírást. Én mutatok az ellenkezőjéről, ahol annak nevezik, ami valójában: logikai bakugrásnak. http://pszichorendeles.blog.hu/2014/06/04/a_tulzo_altalanositas_pszichologiaja
      http://pszichorendeles.blog.hu/2014/05/25/a_szelsoseges_gondolkodas_es_ami_mogotte_van

      • maxval bircaman

       Csúsztatsz. Kevered a TÚLZOTT általánosítást az általánosítással.

       • dddoni

        Ha ettől boldogabb leszel, tegyük elé a túlzott szót. Túláltalánosítással követsz el sorozatosan érvelési hibát.

        • maxval bircaman

         Semmi túlzót nem érzek itt.

         • dddoni

          Sejtettem, ezért szólok hogy hol vétetted a hibát.

          • Nem látok hibát,

          • dddoni

           Az szomorú.

       • dddoni

        Továbbra is várom az általánosítás tudományos értékű definícióját és felhasználási területeit. Hivatkozással légyszi.

      • József4

       a nők alacsonyabbak. ez egy általánosítás, ugyanakkor tudományosan teljesen korrekt. bármilyen tudományos cikket olvasol a témában, abból az általánosításból indul ki, hogy a nők alacsonyabbak. statisztikailag a nők áltagban kb 5%-al alacsonyabbak a férfiaknál, például egy felnőtt férfi átlagosan kb 5%-al magasabb a felnőtt hugainál, nővéreinél. persze minden ember más és más, lehet, hogy a szomszéd épp kisebb a nővérénél, a boltos csaj meg magasabb nálad, de attól még ez az általánosítás igaz.

       • dddoni

        Tudom mi az általánosítás, a kérdés arra irányult, hogy a tudomány hol használja ezt. Az hogy Mariska néni szerint az összes migráns terrorista, még nem lesz tudományos érvényű, ahogy azt birka állítja.

 • jakab.gipsz

  kettős mérce = kettős beszéd, úgy beszélek a lányomhoz, hogy a menyem is értse, Tehát ti keresztények viselkedjetek úgy mintha ateisták lennétek, és akkor mi migránsok jól-érezzük magunkat, Ez ilyen egyszerű.