Miért ne kérjünk bocsánatot?

By | 2017-04-28

Természetesen nem az udvariassági bocsánatkérésről van szó. Az eleve nem is igazi bocsánatkérés, csupán
udvariassági fordulat. Lásd, amikor rálépünk valakinek a lábára a metrón és azt mondjuk “bocs!”, vagy méginkább, amikor egyfajta megszólításként használjuk “elnézést, merre van az x utca?”.

A bocsánatkérés hamis történelemfabrikálás. Hiszen amit megtettünk, az megtörtént, nem tudjuk megváltoztatni. A bocsánatkéréssel azt a hamis látszatot igyekszünk kelteni, mintha semmissé tudnánk tenni a megtörténtet. Ez
azonban önbecsapás és súlyos hazugság. A hiteles ember felelősséget vállal életéért, minden cselekedért, legyen az akár a legrosszabb is. A felelőségelhárítás gyerekes dolog, az ilyet kerülnünk kell, ha nem akarjuk hitelességünket eljátszani.

Minden cselekedetünk hasznos. A rossz cselekedet haszna az, hogy tanulunk belőle. Ne tékozoljuk el holmi primiví bocsánatkéréssel. Ha megbánunk valamit, mert rájövünk annak rossz mivoltára, ez nagyszerű dolog, ez a bűn felismerése és annak sajnálata, a bűnbocsánat. Ne rontsuk el ezt mindenféle üres bocsánatkérésekkel!

hozzászólás

5 Comments on "Miért ne kérjünk bocsánatot?"

Notify of
avatar
4999
ZorróAszter
Guest

Kedves MaxVal!

Amikor olyanokat mond, hogy a marxizmus szerint a forradalom utcai lövöldözés, abból világosan látszik, hogy halvány sejtelme sincs róla, mi is a marxizmus, és sose volt.

Amikor meg ilyeneket ír, akkor az látszik, hogy önnél a kereszténység is csak politikai divatpóz. Nem több, mint amikor divatos kabátot vásárol.

Ajánlom figyelmébe, mit válaszolt Jézus arra, hogy hányszor kell megbocsájtani felebarátunknak.

wpDiscuz