Rendszerszint

A kelet-európai modell abszurditása.

A nyugati tőke befektet domináns módon, azaz ők határozzák meg a bérszintet, azaz mivek a tőke extraprofitot szerez a bérszint miatt, így a tőke harcol, hogy ne nőjjön a bérszint.

Következmény: nem csapódik le elég profit az osrzágban.

További következmény: a legjobb szakemberek kitántorognak, nincs értelme jobb oktatást finanszírozni, mert ez csak a nyugatnak termel ingyen embereket.

A kör bezárul, s sose lehet ebből kilépni.

Drasztikusan változtatni nem lehet, se politikai, se gazdasági okokból. A börtönt lassan lazítani lehet a legjobb esetben. Egy ponton lehet lazítani csak: az állam illegálisan átcsoportosít pénzeket a hazai tőke felé. Ami viszont nem biztos, hogy segít bármin is, mert ez a tőke egyrészt esetleg parazitává válik, másrészt lepaktál az idegen tőkével.

A bolygó egy nagy egész, nem lehet a problémákat megoldani lokálisan, így éppen a magállamok rendszerét kell lerombolni, erre kell törekedni.

Egyénileg nem lehet semmit se elkezdeni azzal, ami rendszerszintű kérdés. Pl. abszurdum az a zöld aktvista, aki újrahasznosít otthonában heti 5 kiló anyagot, mikozben az ipar 5 milliárd kilót nem hasznosít újra.

Ami biztos még magasabb szinten: az a rendszer nem jó, ahol a leggazdagabbak a semmit se termelő, fedezet nélküli papírok cserebéjéből élő milliárdosok. Pénztermelésből nem lehet jóllakni, ill. ha mégis lehet, az a rendszer rosszságát jelzi.

A jelenlegi válság ok is eza: elszakadt immár teljesen a pénztömeg a valóságos anyagi értékektől.

Mi egyébként drukkolunk a válságnak, mert könnyebb dolgunk lesz, ha egy pusztító válság először tönkrevágja a nyugati világot.

 • dddoni

  Ha a külföldi cégek tartanák alacsonyan a magyar bérszintet, akkor magyarázd meg, hogy lehet, hogy sokkal magasabb bért fizetnek, mint a magyar cégek.

  Ha nem lenne értelme jobb oktatást finanszírozni, akkor hogy lehet hogy egy diplomás többször annyit keres mint egy nem diplomás?

  Magyarország a múltkor is olyan jól jött ki a válságból, de most hogy már nem a német ipar tartja el a magyar összeszerelőüzemeket, biztos még feljebb sikerülne emelkednünk általa.

  • Több a tőkéjük, így képesek relatíve magasabb bérszintet biztosítani a félperifériás tőkéhez képest.

   Hiába keres egy diplomás relatíve többet, ez az alapokon nem változtat.

   • dddoni

    Tehát akkor te is belátod, hogy nem a külföldi tőke tartja alacsonyan a magyar bérszintet. Ideje helyesbíteni a fenti posztban is.

    Az általad felvázolt alapoknak semmi értelme, ezt bizonyítja a diplomás bérszint.

    • Nem, éppen miattuk nem lett felzárkózás.

     • dddoni

      Többször bizonyítottam már neked hogy a felzárkózás folyamatos, erre képes vagy sokadjára is leírni azt a hazugságot, hogy nincs felzárkózás…

      A felzárkózás lassúságának az oka pedig a magyar cégek gyenge termelékenysége.

      • Igen, a “termelékenység”, így másik abszurd, liberális, jelentést nélkülöző varázsszó.

       • dddoni

        Ja hogy te nem érted. Iratkozz be egy iskolába, majd megtanítják. De attól hogy nem értesz valamit, nem kéne instant faszságokat kitalálni helyette, mint hogy a külföldi tőke tartja alacsonyan a magyar bérszintet

       • kekszmániás

        Innen látszik életedben nem volt céged, nem voltál munkaadó csak szolga ( akár politikus…)

 • dddoni

  Plusz mégis mennyire lehet ez a minden gondolkodást nélkülöző férc cikk hiteles egy multibérenc kitántorgó tollából? Hiteltelen idióta vagy. .

 • FF

  A csinos ázsiai csajról a kép, hogy kerül a témához? 😀