Segítség, a versenyképesség!

By | 2016-11-27

Meg kell mondani, most a ballib politikacsinálók óvatosabbak.

Úgy tűnik, tanultak abból, hogy a bankok oldalán állni a devizahitelek kérdésében, a monopolszolgáltatók oldalán állni a rezsicsökkentés ügyében, s a terroristák oldalán állni a migránskérdésben még a saját szavazótáborok egy részének elvesztéséhez is vezet, nemhogy tudna ez újabb szavazatokat hozni.

Most hát, hogy Orbán komoly mértékű béremelést jelentett be, a ballib politikusok zöme a hallgatást választotta, s még a ballib megmondóemberek zöme is inkább elbagetellizálni igyekszik az emelést, nem támadni azt. Meglepő, de a ballibek képesek tanulni a múltból.

Persze hátul, csendben most is megy a morgás. Lám, az egész gazdaság csődbe megy a “hatalmas bérek” miatt, de ez nehezen egyeztethető össze az eddigi szólamokkal, hogy miért magasabb 15 %-kal a szlovák bér a magyarnál. S persze halkan megy az évtizedes ballib panaszdal: nem elég magas az úgynevezett termelékenység, meg nem lehet fizetést adni a nemlétezőból, továbbá oda az ország versenyképessége.

greed

Mi a valóság?

A magyar termelékenység nyugati szintű, ha nem így lenne, nem lennének az országban nyugati gyárak, üzemek.

A fizetés politikai kérdés, nem gazdasági sosem. Erőpozíció kérdése mennyi a profit és mennyi a bér, ez nem gazdasági kérdés.

A versenyképesség szó pedig perverzió. Valós jelentése: mi éri meg jobban a tőkéseknek? Természetesen  a tőkének az a legideálisabb, ha kicsik a bérek és így nagyobb a profitja. De ez kit érdekel a tőkén kívül? Senkit.

 

hozzászólás

7 Comments on "Segítség, a versenyképesség!"

Notify of
avatar
4999
Jakab.gipsz
Guest

A tőkés célja a haszon maximalizálása, az emberek ebben a kontextusban csak a szükséges rosszak, csakhogy a pénz rendszerint tőlük van. Persze ha kicsit más képen nézzük a dolgot akkor érdekes, összefüggésre is bukkanhatunk, mert mi is valójában a kamat ez egy exponenciális függvény, az élet-világa pedig egy dinamikus egyensúlyi állapot, amelyet a pénz-világa egy exponenciális függvénnyel befolyásol. Így nézve a dolgok alakulását az időnkénti politikai, gazdasági káosz szükségszerűen bekövetkezik.

dddoni
Guest

Ha csendben maradtál volna, okosabb maradtál volna. Javaslom, hogy iratkozz be egy közgazdasági alapismeretek órára, talán ott sikerül felfognod, hogy miért is keres többet a szlovák és mi is az a termelékenység. De addigis a hozzád hasonlóknak készült oktatóvideót is nézhetsz a témában: http://index.indavideo.hu/video/Miertorszag_-_Miert_nem_keresunk_annyit_mint_a_nyugatiak

ZorróAszter
Guest

Orbán kollaboráns burzsujlakáj. Ezek a lózungok kizárólag a választásokra készültek.

Egy olyan országban, amelyik tejes mértékben a gyarmattartói kezében van, értelmezhetetlenek az olyan fogalmak, mint GDP vagy termelékenység. Ugyanis ezek olyan adatokra támaszkodnak, amit a külföldi cégek az adózáshoz bevallanak.

De a fő-fő céljuk a magyarországi adózás elkerülése.

wpDiscuz