Segítség, a versenyképesség!

Meg kell mondani, most a ballib politikacsinálók óvatosabbak.

Úgy tűnik, tanultak abból, hogy a bankok oldalán állni a devizahitelek kérdésében, a monopolszolgáltatók oldalán állni a rezsicsökkentés ügyében, s a terroristák oldalán állni a migránskérdésben még a saját szavazótáborok egy részének elvesztéséhez is vezet, nemhogy tudna ez újabb szavazatokat hozni.

Most hát, hogy Orbán komoly mértékű béremelést jelentett be, a ballib politikusok zöme a hallgatást választotta, s még a ballib megmondóemberek zöme is inkább elbagetellizálni igyekszik az emelést, nem támadni azt. Meglepő, de a ballibek képesek tanulni a múltból.

Persze hátul, csendben most is megy a morgás. Lám, az egész gazdaság csődbe megy a “hatalmas bérek” miatt, de ez nehezen egyeztethető össze az eddigi szólamokkal, hogy miért magasabb 15 %-kal a szlovák bér a magyarnál. S persze halkan megy az évtizedes ballib panaszdal: nem elég magas az úgynevezett termelékenység, meg nem lehet fizetést adni a nemlétezőból, továbbá oda az ország versenyképessége.

greed

Mi a valóság?

A magyar termelékenység nyugati szintű, ha nem így lenne, nem lennének az országban nyugati gyárak, üzemek.

A fizetés politikai kérdés, nem gazdasági sosem. Erőpozíció kérdése mennyi a profit és mennyi a bér, ez nem gazdasági kérdés.

A versenyképesség szó pedig perverzió. Valós jelentése: mi éri meg jobban a tőkéseknek? Természetesen  a tőkének az a legideálisabb, ha kicsik a bérek és így nagyobb a profitja. De ez kit érdekel a tőkén kívül? Senkit.

 

 • Jakab.gipsz

  A tőkés célja a haszon maximalizálása, az emberek ebben a kontextusban csak a szükséges rosszak, csakhogy a pénz rendszerint tőlük van. Persze ha kicsit más képen nézzük a dolgot akkor érdekes, összefüggésre is bukkanhatunk, mert mi is valójában a kamat ez egy exponenciális függvény, az élet-világa pedig egy dinamikus egyensúlyi állapot, amelyet a pénz-világa egy exponenciális függvénnyel befolyásol. Így nézve a dolgok alakulását az időnkénti politikai, gazdasági káosz szükségszerűen bekövetkezik.

 • dddoni

  Ha csendben maradtál volna, okosabb maradtál volna. Javaslom, hogy iratkozz be egy közgazdasági alapismeretek órára, talán ott sikerül felfognod, hogy miért is keres többet a szlovák és mi is az a termelékenység. De addigis a hozzád hasonlóknak készült oktatóvideót is nézhetsz a témában: http://index.indavideo.hu/video/Miertorszag_-_Miert_nem_keresunk_annyit_mint_a_nyugatiak

  • maxval bircaman

   Az ért magasbb a szlovák bérszint, mert az ottani kormány magasabb szintet harcolt ki, pont. A videódqt ismerem, láttam korábban: tömény butaság.

   • dddoni

    A rendszerváltás óta a kormányoknak csak a minimálbérre van befolyása, az átlagbért az nem módosítja érdemben. Ha esetleg vetnél egy pillantást a gazdasági termelés mérőszámaira, akkor mindjárt erősebb korrelációt találnál a bérekkel. De nem gonodolom hogy ilyen tudományos tények és összefüggések megzavarják a marxista téveszméidet, szóval inkább ne is fáradj.

    • maxval bircaman

     A minimálbér módosítása erősen befolyásolja az átlagbért, nézz utána. S ez még csak nem is marxista elmélet.

     • dddoni

      Akkor lássuk a számokat: 2016-ban 5,4%-kal nőtt az átlagkereset. 2017-re 8-11%-ot jósolnak a 15%-os minimálbéremelés mellett. És ez a ~4-5%-os extra növekedés nem csak a 15%-os minimálbér növekedésből következik, hanem a durva munkaerőhiány és az 5%-os munkáltatói járulékcsökkentés játssza a főszerepet.

      Ettől függetlenül üdvözlendő a mostani intézkedés, ez most belefér a gazdasági helyzetnek és a költségvetésnek köszönhetően. De amit fent leírtál az instant faszság.

 • ZorróAszter

  Orbán kollaboráns burzsujlakáj. Ezek a lózungok kizárólag a választásokra készültek.

  Egy olyan országban, amelyik tejes mértékben a gyarmattartói kezében van, értelmezhetetlenek az olyan fogalmak, mint GDP vagy termelékenység. Ugyanis ezek olyan adatokra támaszkodnak, amit a külföldi cégek az adózáshoz bevallanak.

  De a fő-fő céljuk a magyarországi adózás elkerülése.