Szoruljon a hurok

By | 2018-02-20

Három egyszerű javaslat a bankok és más pénzügyi dögkeselyük hatalmának korlátozására.

Mindegyik ötlet megvalósítható mindenféle nemzetközi egyeztetés, alapvető intézményi reform nélkül.

Jelzálog értéke. Ha egy bank jelzálog alapú hitelt ad, a jelzálog megszerzése felett ne követelhessen egyebet. Ma gyakori jelenség, hogy a bank megszerzi a jelzágosított ingatlant, azt eladja mesterségesen alacsony áron, majd az adós továbbra is tartozik a banknak a különbözetért. Ezt be kell fejezni. Ha egy bank egy
ingatlant elfogadott jelzálogként, legyen az ő kockázata, hogy azt milyen áron tudja majd eladni.

A hajléktalanellenesség. Javaslatom: ha egy bank megszerzi egy adós lakását, s ez az adós egyetlen lakása, az adós kapjon az ingatlanon holtig tartó haszonélvezeti jogot. Így véget érnek a kilakoltatások. A bank tulajdonos lesz, de az adós se lesz hajléktalan.

Kamatmaximum. Ez nem annyira a bankokat, hanem inkább a gyorskölcsönző cégeket érinti. Legyen maximalizáva az éves kamat, ebbe beleértve minden költséget. Mégpedig visszamenőlegesen. Minden szerződés, mely ennél magasabb kamatot határtoz meg legyen automatikusan és visszamenőlegesen érvénytelen.

  • dddoni

    1. A bank most is megengedi, hogy te magad értékesíts olyan áron amilyenen akarod/tudod. Csak akkor veszi el, ha ez nem sikerül. Nyomott ár csak a bedőlt hitelesek hazugsága.

    2. Most is előtted a lehetőség, hogy csak olyan banktól vegyél fel hitelt, aki belemegy hogy 50+ évig használd ingyen az ingatlanát. Ja hogy ennek semmi értelme nincs? Ki a faszom fizetné vissza a hitelét, ha ingyen lakhatna élete végéig a bank ingatlanában?

    3. Ha nem tetszik a kamat mértéke, ne vegyél fel hitelt. A bank nem humanitárius szervezet, azt nyújtja amire kereslet van.

    És még mindig ott van az a lehetőség, hogy ha nem tetszik a hitel feltétele, ne írd alá a szerződést. Senki nem fog pisztolyt a fejedhez hogy hitelt vegyél fel.