1 év

By | 2023-02-24
Megosztás:

Egy éve kezdődött az orosz-ukrán háború.

Súlyos tévedéssel indult, pár naposra lett tervezve ugyanis. Az orosz vezetés nem tudhatta, hogy csapda, s valójában az egész NATO ellen kell majd harcolnia, nem csak az ukrán haderő ellen.

Szerencsére gyors korrekció jött. 2022 novemberére sikerült megtörni az ukrán ellenállást, idén januárra pedig stabilizálódott az állóháború. Idegesek is a nagyurak!

A hét elején személyesen Biden elnök lett elküldve Kijevbe, hogy üzenjen a kijevi háborúpárti vezetésnek. Kijev gyakorlatilag ultimátumot kapott Amerikától: a nyár végéig mutasson fel eredményt, támadjon, foglaljon területet, küldjön több emberi erőt a frontra, hiszen ehhez korlátlan pénzt és fegyvert kapott, ha pedig erre képtelen, akkor kössön békét, egyezzen ki az orosz féllel.

A kijevi vezetés tudja, a feladat teljesíthetetlen. Most céljuk a helyzet eszkalálása, valamilyen olyan provokáció megtétele, mely bevonná a háborúba a NATO-t közvetlen módon is.

Úgy tűnik, Amerikában az elit nagyobb része ezt nem akarja. Inkább kiegyeznének az oroszokkal. De a háborúpárti héják dolgoznak saját narratívájuk érvényesítésére. Nehéz megjósolni az eredményt. Minden lehet: világháborútól egészen egy új kijevi puccsig.

Ami biztos: bárhogy is lesz, lassan kicsengetnek a zöldruhás kijevi éjjeliőrnek és vérszomjas csapatának. S ezzel együtt a világméretű kék-sárga hisztinek és a szlavaukrajinizésnek.

Szerintem mi lesz? A legvalószínűbb: az ukrán haderő sikertelen marad, s a nyugat lassan kivonul mögüle, ezzel együtt valamilyen orosz-ukrán megállapodás lesz kikényszerítve.