1944 ősze

By | 2023-11-20
Megosztás:

Ha jól látom, az ukrán fronton éppen 1944 ősze van.

A német felső vezetés 1944 őszén is még fanatikusan hitt a csodában: hogy képes lesz nyerni az egyesült amerikai-angol-orosz erők ellen. A józanabbak, köztük a katonai vezetés tagjai viszont érzékelték, katasztrófa lesz mindennek a vége, s ideje menteni a menthetőt.

Erről szólt a Hitler elleni merényletkísérlet is. A cél az volt: megegyezni, szétszakítani az amerikai-angol-orosz szövetséget, legalább az angolokkal és az amerikaiakkal kiegyezni, de fenntartani a független német államiságot.

Ezzel párhuzamosan a nyugati szövetségeseknek is volt hasonló tervük, Foxley terv néven, a cél ugyanaz volt. S végülis pont ezért lett a terv elhagyva: jobb kimenet volt Anglia és különösen Amerika számára egy tönkrevert Németország, mint egy meggyengült, mégis szuverén Németország.

Valami ilyesmi zajlik Ukrajnában. Az ukrán Hitler, Zelenszkij fanatikusan hisz a győzelemben, pedig erre semmilyen esély nincs, immár nyugati szakértők is erről cikkeznek. Egyes ukrán vezetők közben tárgyalni szeretnének. Immár a NATO is küld jelzéseket ebbe az irányba.

Az orosz fél nem siet, neki teljesen megfelel a mostani helyzet fenntartása, amikor 3-szor nagyobak az ukrán veszteségek, mint az oroszak.

Kérdés, kinek mi a pontos érdeke. Ezen dől el minden.

a háború előtt: sötétzöld – Oroszország, világoszöld – de facto orosz ellenőrzés, piros – 2023. november 1-jén orosz irányítás alatti korábbi ukrán terület