2006-os választások a bioboltban

By | 2012-05-18
Megosztás:

Egy időben, 2001-2006 között a gyógynövényes üzletágban voltam. Egy időben két boltom is volt. Az egyik Budapesten, a másik a budapesti aglomerációban. Az idő nagyobb részében csak az egyik volt.

Mivel sosem volt alkalmazottunk, mindent mi csináltunk. Én elsősorban az árubeszerzéssel foglalkoztam, de gyakran bent ültem a boltban is.

Nagyon sok az ilyen helyeken az ál-törzsvásárló. Én így nevezem azt a típust, aki ugyan gyakran betér az üzletbe, de többnyire semmit sem vásárol, hanem beszélgetni szeretne, s leginkább pedig beszélni, azaz csak bólogatást vár, semmi egyebet.

Voltak kifejezetten érdekes emberek. Pl. egy idős néni, aki egyfolytában háborús élményeit regélte, de mindig mást, szóval kifejezetten érdekes volt.

Aztán viccesek voltak a politizáló törzsvásárlók. Ezek mind azt hitték, hogy az ő oldalukon állok. Én persze igyekeztem nem elijeszteni a vásárlókat politikai vitával, így általában csak pontosító kérdéseket tettem fel nekik, de nem mondtam véleményt. Ebből méginkább azt hitték, hogy az ő álláspontjukon állok. Nagyon ritkán derült ki, hogy esetleg nekem más a véleményem. De azért időnként előfordult ez is, néha beleestem a csapdába. Ez ugyanis a magyarországi viszonyok között csapda, az emberek többsége nem tűri az ellenálláspontot.

Egy ilyen eset volt 2006-ben a parlamenti választások második fordulója utáni napon. Bejön egy motoros-bőrruhás, 35 év körüli ember, erősen feldúlt állapotban. Nagyon gyorsan a választásokról kezdett beszélni. Kijelentette, hogy nagyon sok a buta ember az országban. Várakozva nézett rám, éreztem, hogy valamit mindenképpen mondanom kell erre. Gondolkoztam, hogy most mi a fenét mondjak, esetleg mondjam az igazat, hogy én az MDF-re szavaztam. De gondoltam, hogy felesleges saját szavazásomról beszélni. Feldúlt ember és buta emberekről beszél – hát nyilván ez csakis egy fideszes lehet, aki azért van feldúlva, mert kicsivel ugyan, de vesztett a Fidesz. Így kinyögtem:

– Igen, kevés hiányzott a győzelemhez…

Erre az ember eszeveszett tekintettel felkiáltott:

– Kevés hiányzott??? Mi nyertünk, de kevéssel. Éppen ez a baj, túl kevéssel!

Szóval nagy baki volt, a motoros ember szocialista szavazónak bizonyult! Aztán nagyon gyanúsan nézett az ember. El lettem könyvelve fideszes boltosnak…