A 3 legjobb Jézus-film

By | 2015-01-19
Megosztás:

Közülük kettő olyan, amit a legtöbb keresztény elutasít.

A harmadik egy általánosan elismert produkció. Mel Gibson mestermunkája. Erről nem is írnék, mert a film közismert. Széles körben bemutatták, ráadásul azon kevés Jézus-film egyike, mely hatalmas anyagi nyereséget is hozott a film készítőinek. Hozzáteszem: az anyagi siker fő oka végülis a film elleni masszív kampány volt, ami miatt azok is elmentek megnézni, akiknek egyébként sosem mennének megnézni ilyen filmet. Az ellenkampány elsősorban az USA-ban zajlott, az egyik amerikai zsidó szervezet vádolta meg a filmet antiszemitizmussal (természetesen a vád teljesen alaptalan), s ez a vád terjedt aztán tovább. Egyes keresztényellenes és liberális körök Magyarországon is megkísérelték ezeket a hamis vádakat elterjeszteni (Magyarországon ezt nem zsidó szervezetek csinálták, hanem szimplán politikai alapon egyes fanatikus liberálisok), azonban véleményük nem érdekelt senkit a pár ezer fős hisztérikus ballib értelmiségen kívül, sőt még e körön belül is akadt, aki e vádakkal nem értett egyet.

A másik film a Brian élete, ami valójában nem Jézus-film, hanem a korról készült paródia. Egyes keresztények és zsidók sértőnek érzik a filmet, szerintem ez indokolatlan. Még a film legdurvább része – a keresztrefeszítési jelenet – sem értelmezhető gúnynak.

A kedvenc részem az ex-leprás jelenete, akit Jézus meggyógyított, így most már nem tud kéregetni:

A vallási fanatizmuson kívül a film szatírát állít sok másról. Az egyik a latint tanulók kedvenc jelenete, a másik a politikai frakciózásról. Nem adok linket, ezek közismertek.

A másik kedvenc filmem ismét valódi Jézus-film, ez az a film, mely ellen sok keresztény tüntetni szokott, bár sosem értettem miért.

A kedvencem, amikor az öreg Jézus találkozik a feltámadott Jézusról prédikáló Pállal:

(Magyarul itt 56:00-tól.)

Sokan gondolják ezt istenkáromlásnak, de ez esetben csak a felszínt látják.