A ballibeknek nincs pénzük?

By | 2018-02-05
Megosztás:

Tényleg nincs pénzük a ballibeknek PR-szakemberre?

Annyi hibát vétenek, hogy hihetetlen.

Most három fatális hibát említenék.

Alapvető tárgyalási taktika, hogy sose szabad azt kitűzni, amit el akarunk érni, hanem annál többet kell. Azaz hiába az a reális cél, hogy meg akarják gátolni a Fidesz kétharmadát, ezt hétpecsétes titokként kell kezelni, a népnek a győzelemről kell beszélni. Egy bajnokságon lehet célkitűzés egy gyengébb csapat számára, hogy már az győzelem, hogy ott lehet, de egy választáson ez csak egy kis, új párt számára lehet komoly cél. Egy már létező párt nem mondhatja azt, hogy eleve tudja, hogy semmi esélye. Akkor se teheti ezt, ha tényleg semmi esélye.

A másik ordító hiba a mikrotüntizés. Ha az ember tudja, hogy a tüntetésére nevetséges mennyiségű ember fog eljönni, akkor a helyes taktika azt a tüntetést meg se szervezni. Ha pedig más, az illető párttal szimpatizáló erő szervez tüntetést, nem szabad mögé állni, mert ezzel az illető párt kompromittálja magát.

A múlt hónap mindkét oktatásügyi ballib tüntetése súlyos kudarc. Az egyikre, a diáktüntetésre alig 500 diák ment, a maradék 1500 fő nyugdíjas volt. A következő, ex-pumukliosta tüntetésre még ennyi embet se ment el. A ballib megmondóemberek az egyiket általános diáksztráknak, a másikat ellenzéki gigatüntetésnek hirdették meg. Hatalmas pofára esés.

Az összes ilyen mikrotünti azonos módszerrel zajlik:

  • hatalmas hírverés a ballib médiákban,
  • azon remény kifejezése, hogy az adott téma még elégedetlen kormánypártiakat is vonzani fog,
  • 10-szer több ember ígéri a részvételt, mint amennyi tényleg el akar menni,
  • a hiszterizált ballib szavazók már-már forradalmat álmodnak,
  • lezajlik a tünti, melyre szinte senki se megy el a ballib keménymagon kívül,
  • elhangzanak a dögunalmas beszédek, melyek már a szónokok is elalszanak,
  • eredmény: a ballib szavazótábor egy része is kiábrándul saját pártjából.

A harmadik hiba az olyan témák folyamatos feldobása, ami a ballib szavazótábor hű részét is megosztja. Pl. a ballib szavazók zöme is akar Paks II-t és nem akar iszlamizációt. Nem arról kell egy kampányban beszélni, ami egyesíti az embereket?

Lehet, hogy tényleg igaza van Sorosnak, hogy Orbán megvette a ballib pártokat?