A blogvilág gyakorló elmebetegei

By | 2021-04-11
Megosztás:

A magyar blogvilágot nehezen tűrik a feketöves libbantak. Ugyanis a liberalizmus fő akadálya a valóság. A blogvilág pedig alapvetően a valóság szabad kifejeződése.

Hiszen miben más egy blogcikk egy normál honlapi cikkhez képest? Egyetlen egy dologban: számít kommentekre.

A legnagyobb magyar blogrendszer az Index anyacége által üzemeltetett blog.hu – érdekes, de tény: a tulaj sose próbált beavatkozni a működésbe, azaz tényleg csak jogszabály sértésének gyanúja esetében törölnek blogbejegyezést vagy egyenesen blogot. S ez így volt nemcsak a mai fideszes tulaj esetében, de korábban is: mind a simlicskás, mind a hagyományos ballib korszakában a cégnek.

Természetesen a szerkesztőség mindig alkalmazta a befolyásolás módjait, elsősorban a kiemelés révén – a nem tetsző írások sose lehettek kimelve, s persze az Index címlapra meg nagyon szűrve kerülhetett bármi is a blog.hu terméséből. De ezzel semmi gond, ez nem megy túl a normális szerkesztési politikán.

szinte mindig ott vagyok

Én évek óta minden cikkemet közzé teszem a blog.hu-n, sőt ma is picivel több ott az olvasóm, mint saját szerveremen. A klasszikus ballib korban néha kitettek a címlapra mint „ilyen is van”, azóta soha, bár amióta fideszes lett a cég, az Index címlapja, de a blog.hu címlapja szinte mindig kiemel engem.

2014-ben még szerepeltem az Index-címlapon is néha

Amikor a cég nyíltan fideszes lett, a legöntudatosabb ballib bloggerek elmenekültek. Egy részük a hvg.hu blogrendszerébe, ahová csak meghívásos alapon lehet regisztrálni. Itt azonban az a gond, hogy két opció van: vagy minden kommentelés letiltása vagy Facebook-kommentelés, ez utóbbi azonban nem tiltható le egyéni alapon (ez a Facebook kommentmodul egyik sajátos tervezési hibája).

Ez utóbbi helyzet pánikot idézett elő egyes keménykötésű ballib bloggereknél, egyesek teljesen abba is hagyták a bloggolást. Pl. az ex-fideszes fanatikus ballib Béndek vagy Péntek nevű ember tavaly óta nem ír. A krisztustagadó ferencisták szintén a blog.hu-ról menekültek ide, s pánikban vannak: hol engedélyezik a kommentet, hol letiltják, egyelőre képtelenek megérteni, hogy lehet, hogy akit letiltanak a Facebook-profiljukon az miért tud mégis kommentelni a blogjukban.

A teljesség kedvéért még megemlíteném a blog.hu elmebetegét, a magányos ballib harcos Berlinger vagy Berlindel Mátyást, akinek életcélja a kommentelés ellehetetlenítése: e célból ugyanazt a kommentet bemásolja több százszor, néha több mint ezerszer is, átlag percenként háromszor.

Pedó Matyi – ez az ismert beceneve – kommentjeire egy példa: ugyanaz többször 2 percen belül

Matyika elsősorban a ballib blogokat rombolja egyébként, ami persze vicces kissé, de elmebeteg az illető, így nem is várható el tőle a gondolkodás.

Persze, teljesen érthető, a liberalizmust igencsak és joggal zavarja a szólásszabadság.