A burka és a liberalizmus

Megosztás:

Egy ultraliberális, de értelmes – téves, de értelmesen téves – blog cikke kapcsán szeretném megfogalmazni a burkakérdést, mégpedig ezzel megvilágítva a mai agonizáló liberális eszme két áramlatának viszonyát.

A modern liberalizmus – ez alatt a klasszikus, eredeti liberalizmust értve – nem tűri az ellenvéleményt, mivel abban hisz, hogy minden ember, ha ésszerűen gondolkodik, mindenképpen eljut a liberalizmus elfogadásáig.

Így hát a liberalizmus hozzáállása a burkához és egyéb muszlim nő ruházatokhoz az, hogy ezek szabadságelnyomó, nőalázó ruhák. Minden muszlim nőt fel kell szabadítani az „elnyomás” alól, le kell róluk tépni a női mivoltukat elnyomó ruházatot. S ha egy muszlim nő azt állítja, hogy ő önként hord ilyen ruhát, ez a véleményt figyelmen kívül kell hagyni, mert az ilyen nő vagy hazudik, vagy kényszer miatt mondja ezt, vagy pedig az elnyomó rend agymosta őt – nyilvánvalóan a 3 eset egyikében sem számít az, amit mond.

Tehát egy az ilyen típusú liberalizmus számára valóságos civilizációs misszió pl. a strandon burkinit hordó nők bikinibe való átöltöztetése.

A liberális hozzáteszi: Európa alapja liberális, így nem engedhető meg semmilyen antiiberalizmus, erre még a vallásszabadság eszméje se adhat felmentést. Végső engedményként megjegyzi a liberáélis: tűrni kell a burkát és a többi muszlim ruházatot a magánszférában, azaz viseljék ezt a nők otthonukban, a mecsetben, stb., de közterületen nem tehetik ezt.

De mit mond a posztmodern liberális? A posztmodernista mindent erőszaknak tart, a következetes posztmodernista még a liberalizmust is annak tekinti.

Ennek folyományaként a posztmodern liberalizmus számára a burkaletépés nem más, mint az európai gyarmatosítás új verziója, melyben európai szokásokat erőltetünk idegen kultúrákra. A posztmodern liberalizmus számára  a modern liberalizmus nem eléggé liberális, mert az mégiscsak meghatároz valamilyen kereteket, márpedig a posztmodern számára maga a keret is elnyomás, a liberális keret is az.

Mi, mint a liberalizmus minden alakjának elvetői mit mondunk? Ne viseljen burkát senki közterületen, se más olyan ruhát, ami durván ellentmond az európai szokásoknak. Miért? Mert nem akarunk iszlamizációt a közterületeinken, s pont.

*

Érdekesség: muszlim nők – különösen fiatalabbak – között terjed az a szokás, hogy szó szerint betartják a muszlim öltözködési szabályokat, viszont kifejezetten csinosnak néznek ki:

ml1

haj fedve, kéz, nyak és láb nem látszik: be van tartva a Korán minden szabálya – viszont a kendőt leszámítva lehetne nem-muszlim divatos nő is: bőr leggings, bőr dzseki, testhez álló viselet

Az iszlám radikálisok fel is vannak háborodva emiatt. Azt mondják: ez a törvény betűjének betartása, viszont szellemének elvetése. Íme egy ilyen honlapról útmutatók hogyan kell a törvény szellemét is betartani:

ms
ml