A Camedia siratása

By | 2012-08-07
Megosztás:

Éppen most, éppen születésnapom előtt adta meg végleg magát kedves fényképezőgépem. Róla szeretnék most halotti jelentést írni.

A gép pontos típusa Olympus Camedia C-720 Ultra Zoom. 2001-es vétel a gép, s akkoriban a második vonalba tartozott. 3 megapixeles, 8-szoros optikai zoom (ez nagy dolog volt 2001-ben), s teljes manuális beállítási lehetőség. Az utolsó olyan Olympus modell volt, mely még Flash-kártyával ment – a következő model már SD-kártyás volt. Az eredeti géphez a dobozban egy alig 16 MB-os kártya volt, később vettem hozzá meg a lehető legnagyobb Flash-kártyát, a 128 MB-ost.

5 éves korában leesett a szegény gép, az objektív mechanizmusa meghibásodott, de megjavíttattam az Olympus-szervízben, ahol ki is tisztították  a gépet és jobb lett, mint újkorában.

Vettem hozzá szép táskát is, s két álványt, egy nagyobbat és egy hordozhatót. S később vettem hozzá egy új objektívot is, szélesebbet, mint az eredeti volt. Igen, szinte hihetetlen, de az objektívja bővíthető volt – ez nagy szó egy 2001-es gép esetében. De volt hozzá pár objektívszűrőm is. Mindezt az ebay-en rendeltem Hongkongból, igen olcsó áron.

Szóval szép kis készlet lett belőle.

S a gép nagyon jó volt. 2001-ben bridge-kategóriának számított! Nagyon jó képeket csinált mind a szabadban, mind beltérben.

Persze az idők során megkopott oldalról, de tökéletesen működött. Az első rossz jel 2010-ben történt, a kártarészleg ajtaja elkezdett nem záródni rendesen. S most. 2012-ben, a gép 11 éves korában az elemrészleg ajtaja ment tönkre, már egyáltalán nem záródik, így a gép nem használható. Persze megoldható lenne, hiszen le lehetne zárni szigetelőszalaggal az elemajtót, dehát ez nem biztonságos megoldás, s kissé komolytalan is.

Eltettem. Eladni nem akarom, valószínűleg 40 eurót érne jelenleg. Kidobni sem, elteszem emlékbe egy dobozba.

De a hiányosságairól is szólnék. A videó-üzemmód alig 15 mp-es felvételt tett lehetővé. Elfelejtette a beállított dátumot és időt minden elemcsere után a 3. évtől kezdve. S az obkjektív minimuma csak 40 mm volt, nem volt elég széles.

*

S mit akarok helyette? Mint Lenyin elvtársnak, van maximum és minimum programon.

A maximum program az álomgép. Ezt tényleg csak álom. Valószínűleg akkor sem venném meg, ha lenne rá pénzem. Ez egy Canon EOS 5 D III lenne, több méregdrága objektívval.

A minimum programom egy Fuji Finepix SL 300. Ennél alább nem mennék. Ez a Fuij-gép tartalmazza mindazokat a vonásokat, melyek nélkül számomra egy fényképezőgép nem vehető komolyan. Mert teljes manuális beállítások lehetősége és komoly objektív nélkül minek? Akkor a telefon kamerája is elegendő.

S persze van egy középváltozatom is a maximum és minimum program között, ez árban kb. a minimum program két, két és szerese. Ez egy Canon EOS 1100, hozzá egy szabványos (kit) objektív + még  1 vagy 2 speciálisabb.

De mindezeken még csak gondolkozom, egyelőre a 11 éves Camediát siratom.