A gágogás perceiben

By | 2019-09-12
Megosztás:

Megnéztem a német liberális televízió új propagandaremekét, miután lett egy magyar feliratos verzió is hozzá.

A téma: a 2015-ös migránsválság Magyarországon.

A fantasztikus film története kb. az, hogy vannak egy részről a jók, Németország, Ausztria, s a „menekültek” személyében, más részről pedig a gonosz Zorbán. A békeszerető menekültek benyomulnak Magyarországra, ahol a fasiszta hatóságok regisztrálni akarják őket, de ezt a menekültek nem engedik, mert ő Németországban akarnak letelepedni. Zorbán ezután összezsúfolja a menekülteket a Keleti pályaudvaron, ahol fekete vonatokkal akarja őket lágerekbe deportálni. De két intelligens arab fiatal túljár a fasiszta magyar kormány eszén, s gyalogmenetet szerveznek az osztrák határ felé. Közben Mertkell kancellár hallgat a lelkiismeretére, s éppen az utolsó pillanatban megelőzi, hogy Zorbán rettegett hadserege sortüzet nyisson a menekültoszlopra. Az izgalom végig fennmarad: az utolsó pillanatig nem világos, nem fogja-e Zorbán kormányzata a rettegett bicskei haláltáborba buszoztatni a kifáradt menekülteket. Németország végülis ideiglenesen befogad 2000 menekültet, aztán még 2 milliót, már nem-ideiglenesen. Zorbán röhög közben a markába, hiszen ő direkt nem regisztrálta a menekülteket.

Érdemes megnézni, a propagandaművészet remekműve. Utoljára ilyen remekműveket a német filmpropagandában Leni Riefenstahl készített.

Az utolsó 5 perc alatt sajnos becsúszott egy fasiszta mondat még ebbe a demokrata filmbe is, az egyik szereplő ugyanis kijelenti, végülis az egyes balkáni államok és Magyarország oldották meg a menekültválságot, miközben Németország csak gondolkozott éjjel-nappal.