A gráci elmeintézetben

By | 2023-12-20
Megosztás:

A Partizán-féle ballib agymosás újabb demagóg fejezete. A Partizán ellátogatott az osztrák kommunistákhoz.

A Partizán csapatának alapeszméje az ideológiák direkt összezagyválása. Tulajdonképpen ugyanazt csinálják, amit a hagyományos ballibek, csak éppen az ellenoldalról.

A hagyományos ballib szöveg az ugyanis, hogy a kommunizmus az valahogy végsősoron azonos a liberalizmussal. Persze itt a fő ok az egykori főszereplők személyes élettörténete, azaz legalább az egészében van valami belső logika: hiszen a nagy nevek hithű kommunistákból lettek reformkommunisták, majd pedig ebből valamiféle, pragmatizmusnak szidott alapon, liberálisok. Csakhát politikusbetegség, hogy nem szabad bevallani a véleményváltozást, mert az „gerinctelenség” és „szélkakasság”, így a magyarázat az volt, hogy „mindig baloldali voltam”. Ami persze baromság, mert egyszerre baloldalinak és liberálisnak lenni alapvető képtelenség, ezt tiszta fogalmakkal dolgozva nem lehet értelmesen kimagyarázni. Egyetlen megoldás a fogalmak folyamatos farigcsálása és direkt összekeverése.

Miért? Mert a baloldaliság alapvető jellemzője a kapitalizmus elvetése, de legalábbis kritikája. Míg a liberalizmus egyik alapja éppen a kapitalizmus igenlése. Azaz a liberalizmus a legtisztább jobboldal. S ezen az nem változtat, hogy vannak áramlatok: hiszen vannak hagyományhívő liberálisok – ezek a konzervatívok -, s vannak a hagyományt egyáltalán nem hirdető liberálisok – ezek a progresszívek -, de attól még mindketten liberálisok.

S persze a belső baloldali választóvonalak is tiszták. Aki elveti a kapitalizmust, az kommunista, aki meg erősen korlátozni akarja, az szociáldemokrata. Aki meg az egész rendszert is elveti, az anarchista.

Na, most jött erre a Partizán pár éve. Ők az ellenkező irányból jöttek: azaz mintha kommunisták lennének, de közben mégis kiállnak a liberalizmusért. Ami persze megint elmebaj.

Ez az adás ennek az agymosásnak része: lehetőleg tovább keverni a zavart. Mintha a magyar ellenzék valamilyen módon szövetségese lenne az osztrák komcsiknak, ez az üzenet, miközben ez ellen mindenki tiltakozna. A téma ezért említésre se került a beszélgetésekben.

Egyébként a meginterjúvolt két osztrák komcsi tisztességesen válaszolt mindenre, csak épp nem kaptak egyetlen, magyar szemszögből releváns kérdést se.

A figyelmes néző persze észrevehetett pár magyar ballib szemszögből erősen zavaró tényezőt.

Az interjúalany hangoztatta, ő nem „baloldali”, hanem kommunista, kifejezetten kimondta, hogy rejtőzködés lenne ez a szómágia.

Hangsúlyozta: ők a szociáldemokraták ellenfelei. Azaz nemhogy az osztrák középjobb (az ÖVP) ellenfelei, hanem az SPÖ-é is.

Az interjúalany továbbá nem határolódott el a létezett kommunizmustól, azt – bár kritikusan, de – vállalta mint saját történelmét, azaz nem mondta el a magyar baloldalon szokásos halandzsázás egyik szokásos mondatát se, lásd „az nem is volt kommunizmus”, „államszocializmus volt”, „államkapitalizmus volt”, „elrontotta a csúnya Sztálin”, „elrontotta a csúnya Lenin”, „meghamisították Marxot”, stb.

Sajnos a kommentek azt mutatják, az emberek 90+ %-a nem értette meg az egészet. Pedig tényleg tanulságos anyag, ha átlátunk a manipulálási szándékon.