A hamis idő rabságában

By | 2012-05-16
Megosztás:

A nyári időszámításról lesz szó. Teljesen felesleges, idejétmúlt dolog.

A tavaszi, őszi időállítgatás* teljesen értelmetlen dolog. Ráadásul káros is.

De én tovább mennék. A szabványidők, a zónaidők is teljesen feleslegesek, idejétmúltak.

Pl. szülővárosomban, Budapesten az óra sosem a helyi időt mutatja, hanem a zónaidőt. Az óra folyton a képünkbe hazudik! Jelenleg Budapest népe arra van kényszerítve, hogy télen Graz és Prága idejét használja, nyáron meg Szentpétervárét és Isztambulét! Sose a miénket! Szerintem felháborító!

S nemcsak felháborító, de egészségileg káros is. Az ember biológiai óráját nem lehet megzavarni, becsapni. S ahelyett, hogy az órát állítanánk be a belső biológiai órához, mi a biológiai órán teszünk kényszert.

A XIX. sz. közepéig még a biológiai óra volt első helyen. Aztán a vasúti közlekedésre hivatkozva kitalálták az időzónákat.

Felesleges volt. Illetve ma már biztosan az, hiszen a modern technika számára semmiféle akadályt nem jelentene, ha a jelenlegi 40 körüli időzóna helyett számtalan lenne (kb. 1200 lenne), minden településen saját idő.

Az egyszerűság kedvéért a másodperc mindenhol ugyanaz lenne, csak a percek különböznének, így sehol sem lenne az óramutató állása és a helyi idő között 30 másodpercnél nagyobb eltérés.

Legyen tehát csak GMT és helyi idő!

S mindenhol akkor lenne dél, amikor tényleg dél van! Kádár elvtárs azt mondta, hogy „a krumplileves legyen krumlileves”, én meg azt mondom: „az óra mutassa hány óra van”.

Magyarországon egyébként 26 különböző helyi idő lenne ezáltal. A legnyugatibban 13 h 5 m lenne, a legkeletibben pedig 13 h 31 m akkor amikor GMT szerint 12 van.

————

* Óraállítgatás Magyarországon: Magyarországon nyári időszámítás a következő időszakokban volt: 1916-1919, 1941-1949, 1954-1957, s 1980-tól.