A kettős állampolgárság

By | 2012-05-14
Megosztás:

Magyarországot leszámítva sehol a világon nem tartozik a kettős állampolgárság az aktuális vitatémák közé. Magyarországon ez viszont nemzeti sorskérdésnek minősül, mind a támogatók, mind az ellenzők körében.

Alapok

Az állam általánosságban nem foglalkozik a többes állampolgársággal, azaz nem szankcionálja semmilyen módon, hogy állampolgárainak van-e más állampolgársága is: Belgium, Bulgária, Ciprus, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Luxemburg, Magyarország, Málta, Olaszország, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Az állam általánosságban tiltja a többes állampolgárságot: Ausztria, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Spanyolország.

Részletek

A meglévő állampolgárság csak az állampolgár kérésére szűnik meg, az állam semmilyen körülmények között nem vonhat vissza létező állampolgárságot: Bulgária, Finnország, Görögország, Luxemburg, Málta, Olaszország, Portugália, Szlovákia.

A meglévő állampolgárságot az állam különleges államérdekből (pl. hazaárulás) esetében visszavonhatja: Belgium, Ciprus, Írország, Románia, Szlovénia.

A meglévő állampolgárságot az állam csalás esetében (az állampolgár hamis adatokkal szerezte meg az állampolgárságát) visszavonhatja: Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Magyarország, Svédország.

A meglévő állampolgárság automatikusan megszűnik, ha az állampolgár saját akaratából idegen állampolgárságot megszerzett, s erre nem kért és kapott engedélyt: Ausztria, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Spanyolország.

A meglévő állampolgárság automatikusan megszűnik, ha az állampolgár régebbi idegen állampolgárságáról ígérete ellenére nem mondott le: Ausztria.

A meglévő állampolgárság automatikusan megszűnik, ha az állampolgár idegen hadseregben saját akaratából szolgálatot vállal, s erre nem kért és kapott engedélyt: Ausztria, Dánia, Észtország, Lengyelország, Románia.

A meglévő állampolgárság automatikusan megszűnik, ha az állampolgár külföldön született, bizonyos ideje külföldön él és nem tesz nyilatkozatot, hogy szeretné állampolgárságát megtartani: Belgium, Ciprus, Írország, Svédország.

Nem EU-tag szomszédos államok

Horvátország – elvileg tiltja a többes állampolgárságot, de nem veszti el a horvát állampolgárságot az, aki más állampolgárságot szerez.

Szerbia – elismeri a többes állampolgárságot.

Ukrajna – tiltja a többes állampolgárságot.

S végül a legérdekesebb

Állampolgárság nem-születés alapján történő megszerzéséhez szükséges-e az országban élni és vannak-e kivételek a szabály alól?

Az egyéni elbírálás esetét kivéve szinte mindenhol szükséges valamennyi idejű legális tartózkodás az országban az állampolgárság megszerzéséhez, viszont egyes kivételes esetekben a legális tartozkódás kezdetétől megszerezhető az állampolgárság.

Általános esetben a szükséges várakozási idő 2-10 év. Kedvezményes esetekben ez lecsökkenhet nullára.

Három olyan EU-ország van, ahol az országban tartózkodás nélkül kapható állampolgárság etnikai hovatartozási alapon: Görögország, Írország, Olaszország.