A kisember érdekháromszöge

By | 2023-03-12
Megosztás:

A kisember 3 érdekpont körül mozog: egészség, gazdagság, szellemiség.

Az egészség nyilvánvaló: a szervezet ideális működését jelenti. A gazdagság már magyarázandó: nem halivúdi életet jelent, csak anyagilag problémamentes hétköznapokat. A szellemiség pedig az az emberi igény, hogy maga előtt valamilyen „magasabb” értékeket tudjon felmutatni.

Lássuk a 3 kapcsolatát!

Az egészség nem segíti elő se a gazdagságot, se a szellemiséget. Viszont negatív módon kihat mindkettőre: az egészség hiánya elveszi az ember erejét, nem képes a beteg ember szabadon gondolkodni, mert lefoglalja idejét betegsége, s hiába van esetleg gazdagsága, azt nem képes felhőtlenül élvezni. Azaz az egészség hatása „2 mínusz”.

A gazdagság más, érthetőbb legalábbis. Hatása az egészségre nyilvánvaló: a több pénz nem ad ugyan egészséget, de hiánya erősen rontja az egészséget, hiszen pénz nélkül az ember nem tud magának higiénikus környezetet teremteni, sem egészségesen táplálkozni. A gondolkodás esetében azonos a helyzet: aki nem gazdag, az folyton erre gondol, ez bénítja a gondolkodást. Azaz megint „2 mínusz”.

A szellemiség már egészen más. A helyes gondolkodás igenis növeli mind a gazdagság, mind az egészség érzetét. Ez tehát „2 plusz”.

Világos: nem az anyag határozza meg a szellemet, hanem fordítva.