A legfurcsább szokás

By | 2024-05-05
Megosztás:

A Bulgáriába érkező magyarok számára van pár rendkívül sajátos szokás, a ma is aktuális legfontosabb 8 dolog:

  • bólogatás – nyilván ez a legismertebb: „fordítva” kell igent/nemet bólintani,
  • születésnap – a születésnapos nem kap ajándékot, csak családon beül, azon kívül viszont ő ajándékoz: jellemzően bonbonokat oszt a kollégáknak, szomszédoknak,
  • fürdőszoba – az alapvető fürdőszoba berendezés az, hogy nincs se zuhanyozófülke, se kád,
  • tegezés/magázás – a kettő között az átmenet nem formális, kezdetben olyanok is magázódnak, akik Magyarországon sose tennék ezt, viszont a tegezésre átmenéshez nem kell megállapodás, sajátos még az idős emberek letegezése, ami Magyarországon tabu, Bulgáriában viszont a kedvesség jele,
  • idegen filmek – nem létezik szinkron, vagy felirat van vagy hangalámondás,
  • nincs semmi kora reggel – sokkal kevesebb bolt nyit ki reggel korán, mint Magyarországon, még reggelizőhelyek is alig vannak, Budapest központjában a gyorséttermek kinyitnak 7-kor, sőt akad. amelyik 6-kor is, Bulgáriában ez abszolút kivételes, a jellemző nyitás 8 óra, sőt van amelyik csak 9-kor,
  • a ballagás túldimenzionálása – sokszor nagyobb ünnep, mint a házasság, különösen a középiskolai ballagás,
  • a halotti jelentés – erről részletesen.

Ez egyenesen sokkoló a külföldiek számára: a halottak fényképeinek kiragasztása a falra, pl. bejárati ajtóra, „bérházakban” a kapura, a hirdetőoszlopokra. Ez jellemzően a halál után, majd az azt követő 40. napon történik, egyesek megismétlik az 1., 5., 10. és a további évfordulókon is. A halott hozzátartozói jellemzően A/5-ös formátumú halotti jelentéseket nyomtatnak, ezeken mindig szerepel a halott fényképe, pontos neve, az, hogy mikor halt meg, hány évesen, mennyi idő telt el halála óta, valamint sok esetben a jelentés tartalmazza a gyászoló hozzátartozók rokoni fokát is, néha valamilyen versike is van a lapon. Ezekből a gyászolók 100-200 példányt is csinálnak, majd szinte szórólapszerűen felragasztják olyan helyekre, ahol a halott élete során gyakran tartózkodott, így értesítve a szomszédokat, távoli ismerősöket a halálhírről. Így szinte nincs a nagyvárosokban olyan hely, ahol ne ütköznénk halotti jelentésekbe.

Aki nem csinálja, azt megszólják: „na, le se szarják a halott rokont, nem ragasztották ki a halotti jelentést, micsoda emberek ezek!”.

De a halott temetésekor, majd a róla való megemlékezéskor még halotti ételt is szokás készíteni és körbekínálni. Ezen ételek legfontosabb eleme az édes főtt búza, melyet jellemzően porcukorral szokás megszórni. A szomszédoknak is szokás adni, de templomi szertartás esetében bárkinek, aki a templomban tartózkodik. Ha bolgár ortodox templomba megyünk és egy vadidegen a kezünkbe nyom egy papírtányért rajta főtt búzával, nagy tahóságnak számít visszautasítani, ugyanis ezzel egy halott emlékét sértjük meg. Sok esetben a főtt búza mellé kalács, sütemény, cukorka, bor is jár. A modernitás ide is betört, láttam már ortodox gyászmisén főtt búzát gumimackó-cukorkákkal keverve, porcukorral meghintve.

Kutyasétáltatás közben csináltam, íme egy közeli „bérház” bejárata:

két halotti jelentés a postaládikák mellett

Kinagyítva:

egyik se friss halott, a bal oldali 40 napja halt meg, a jobb oldali 3 hónapja

Az átlagember gyűlöli a kéretlen falragaszokat, de a halotti jelentés kivétel, ezt babona övezi, szóval normál ember nem tépi le. Ezeket jelemzően maguk a rokonok szedik le 1-2 hét elteltével.

A szokás nem ortodox keresztény, az oroszoknál pl. ismeretlen ez. Viszont a szokás létezik még a Balkán más részein is, muszlimok is csinálják (persze ott kereszt helyett félhold van rajta). llyenről nincs képem, Szófiában a muszlimok aránya 1 % alatti. Viszont a szófiai zsinagóga közelében láttam már Dávid-csillagos halotti jelentést falon és jelöletlent is, de a névből nyilvánvaló volt a halott zsidósága.

A bolgár kommunizmus alatt is létezett a szokás, de akkor volt ateista halotti jelentés is, azaz keresztmentes. Viszont akkor is kereszt volt a halotti jelentések 90 %-án. A nagyon elvhű embereknél volt ötágúcsillagos verzió is, de ezt még a rendszer hívei is röhejesnek tartották.

Vicces kedvű fanatikus politikai aktivisták időnként csinálnak élő emberekről halotti jelentést, vagy egyes intézmények ellen irányuló halotti jelentéseket. Íme két példa:

a bulgáriai izraelita hitközség központjának és zsinagógájának falát ismeretlenek kidekorálták Hitler halotti jelentésével
kamu halotti jelentés a jelenlegi köztársasági elnökről