A leggyakoribb ballib érvelési hiba

By | 2022-04-15

A leggyakoribb és egyben legviccesebb ballib érvelési hiba az argumentum ad perfectionem sajátos verziója.

A két oldal Magyarországon egyformán jobboldali (azaz kapitalizmus-párti), az eltérés az, hogy a “baloldal” a globális tőke mellett kardoskodik, a “jobboldal” meg a hazai tőke mellett. (Persze van más eltérés is, de most csak ezt vegyük, mert ez releváns mondandóm szemszögéből.)

Erre szokott jönni a “baloldali” érv: dehát a Fidesz nem üldözte el a nyugati cégeket, azaz “neoliberális”! Most abba ne menjünk bele, hogy maga a “neoliberális” szó egy semmit se jelentő marhaság, mivel neoliberalizmus nem létezik.

Az argumentum ad perfectionem érvelési hiba lényege: amikor valaki azzal “cáfol” valamit, hogy az nem hoz tökéletes eredményt. Példák: “Semmi értelme tiltani a drogokat, úgysem tudjuk sosem teljesen megszüntetni a drogkereskedelmet és droghasználatot.” vagy “Nincs értelme a kereszténységnek, úgysem tudja senki teljes mértékben követni Jézus példáját.”.

Itt pontosan ugyanez van: az ellenfélen a tökéletességet számon kérni, míg magunkra ugyanezt nem alkalmazni. Eleve a Fidesz sose mondta, hogy semmilyen idegen tőke nem kell, másrészt képtelenség is lenne minden idegen tőkét kizárni.

A hangsúly a két gazdasági liberalizmus között nem a dupla vagy semmi, hanem a hangsúly. Hiszen a “baloldal” se mondja azt, hogy csak idegen tőke kell.

Ami pedig a tőke erkölcsiségét illeti, ez értelmetlen próbálkozás. Jó tőke természetesen nem létezik és nem is létezhet, itt eleve a nagyobb és kisebb rossz esetei vannak csak. Az idegen tőke azért rosszabb, mert idegen érdekeket képvisel, s a haszonból sokkal kevesebb jut el az emberekhez. Ennyi az egész, ennél semmi több.