A liberális demokráciához puccs kell időnként?

By | 2020-11-04
Megosztás:

A ballib agytröszt holdudvara hunvejbin* tagozatának egyik „remek” ötlete, hogy nem lehet Orbánt leváltani, ezért a jogállamiság ideiglenes félretétele szükséges.

Ezen elmélet klasszikus megfogalmazása még 2016-ból származik, Elek Ignác ballib természettudós tollából. Cikkjének alaplogikáját hagyjuk, az ugyanis nyilvánvaló ökörség – mármint az, hogy a politikai rendszer olyan, mint a Gödel-tétel -, nézzük csak a tényszerűséget és a belső koherenciát.

Tényszerűen az állítás nem igaz. Orbán bármikor leváltható ugyanis, ehhez egyetlen dolog szükséges: valamelyik ellenzéki pártnak több szavazatot kell szereznie, mint a Fidesznek. A magyar választási jog nem tartalmaz egyetlen elemet se, mely a Fidesznek valamiféle mágikus módon hatalmat adna. Továbbá, a magyar alkotmányos rend is szabadon megváltoztatható, elegendő hozzá kétharmados parlamenti többség, s semmilyen korlátai nincsenek az alkotmányozásnak, – ellentétben pl. a német joggal – a magyar jogban ismeretlen az alkotmányellenes alkotmányozás fogalma, de ismeretlen benne a „megváltoztathatatlan jogelv” fogalma is, ami pl. létezik az olasz alkotmányjogban. (Németországban nem lehetséges olyan alkotmányozás, mely ellentmond a jelenlegi alkotmány szellemének, a német alkotmánybíróság jogosult megsemmisíteni minden ilyen alkotmányozást. Olaszországban pedig a köztársasági államforma örökös érvényű, az nem változtatható meg soha.)

Hogy nehéz feladat ez? Nyilván nehéz, hiszen mindig nehéz egy népszerű pártot leváltani, ehhez meg kell ugyanis győzni a többséget, hogy az illető párt hatalmánál van jobb alternatíva.

De ha a nehézség indok lenne a törvényes keretek felrúgására, akkor ezentúl mindent szabad, pl. az ellenzék győzelme után ugyanaz simán megtehető velük szemben is.

Külön vicces elem, hogy akik most a törvényes keretek mellőzését akarják, azok 30 éve foggal-körömmel ragaszkodtak, hogy a kádári törvényesség legyen az utolsó betűig betartva a rendszerváltáskor.

Egyébként én nem állítom, hogy valami elképzelhetetlen szörnyűség lenne a törvényen kívüli rendszerváltozás, ez sokszor megesett már a magyar történelemben (a legutoljára 1944-1945-ben). A nép a felső szuverén, s joga van újra kezdeni a politikai rendszert. De ehhez hatalmas többség kell vagy külső erőszak (ez volt 1944-1945 oka, a szovjet megszállás). Ha viszont ma Magyarországon létezne ilyen hatalmas többség, mire fel az egész törvényenkívüliség? Hiszen ha ekkora támogatottsága lenne egy ilyen fordulatnak, akkor az ellenzék simán nyerni tudna törvényesen is?

S konceptuálisan is önromboló az elmélet. Hiszen a szerző gyakorlatilag elismeri, a liberális demokrácia hibás rendszer, hiszen az képtelen önmagát biztosítani külső eszközök nélkül.

  • hunvejbin – kínaiul hóng wèibīng (ejtése kb. hun vejbin) – diákokból álló kínai mozgalom a kulturális forradalom alatt, a legfelsőbb pártvezetés irányítása alatt, célja egy második „forradalom” véghezvitele volt az elpolgárosodott kínai kommunista bürokrácia ellen, a mozgalom tagjainak fanatizmusa nem ismert határokat