A mormonok nem akarnak mormonok lenni

By | 2020-08-13
Megosztás:

Amikor a jelenlegi mormon elnök-próféta megkezdte mandátumát 2 éve, megvalósította egyik régi álmát: a „mormon” szó be lett tiltva. Pedig – már a szó eredetileg gúnyszóként indul – a „mormon” népszerű szó, a mormonok tömegesen használták magukra, mind hétköznapilag, mind hivatalosan.

Egyébként érdekes: Russell M. Nelsont – ő a jelenlegi mormon főember – személyesen is ismerem. Persze ez annyit takar, egyszer, kb. 30 éve, kezet fogtunk, s azt mondtuk egymásnak „jó napot!”, de akkor is, ő az első mormon elnök, akit személyesen is láttam közelről.

A folyamat érdekes. A mormonizmus legfrissebb jelensége, hogy egyre jobban igyekszik a protestantizmus része lenni. Ami furcsa, hiszen annak idején, alapításakor – 1830 – éppen a protestantizmus ellenében jött létre az egész. De az amerikai szellemiség – márpedig az amerikai mormonizmus kiemelten hazafias – és az egész körmyzet kényszeríti ezt a bizarr mozgalmat az alkalmazkodásra.

Hozzá kell tenni, se a hagyományos, se az újabb protestantizmus részéről nincsenek hasonló érzelmek, nincs viszonzás: ők a mormonizmust máig nem-keresztény vallásnak tekintik.

a mormonizmus fő ágai