A multik propagandája

By | 2021-03-04
Megosztás:

A Pesti Srácok múltheti cikke igencsak elgondolkoztatott: mennyire is téves a magyar jobboldal tudása a nyugati multikról.

Az alapfeltételezés szerint a multik céltudatosan politikai szerepet játszanak. A cikk leírja a Coca-Cola egyik abszurd kampányát, majd ebből igyekszik következtetéseket levonni.

Nos, én magam a Coca-Cola alkalmazottja voltam 2 éven keresztül, 2015-2017 között. Így alapból cáfolom ezt a kultúrmissziós elméletet.

De röviden a Coca-Cola struktúrájáról. Az amerikai központ csakis a központi vezetéssel, kampányokkal, s a „titkos” alapanyag (sűrítmény) gyártásával foglalkozik. Minden más messzemenően decentralizálva van.

Magyarország pl. az athéni központú régióhoz tartozik, ahol még ott van egész Kelet-Európa (Albánia kivételével), valamint Görögország, Ciprus, Ausztria, Olaszország északi és középső része, Svájc németajkú része, valamint – ez vicces – Nigéria.

Az athéni központú régióban a központi vezetés természetesen Athénben van, de ott csak a régiós központi ügyeket intézik. Van 2 darab szolgáltatási központ – Szófiában és Nyizsnyij Novgorodban -, ezekben összesen 3-4 ezer ember dolgozik, itt folyik szinte minden a könyveléstől, a logisztikán keresztül, egészen a panaszkezelésig, de még a személyzetisek is itt vannak, nem az egyes országokban. Az egyes országokban lévő országos irodák csak a helyi specifikumokat intézik, Magyarországon ez Dunaharasztiban van.

Ami a marketinget illeti – ennek 2 fő része van: a közvetlen reklám és a szponzorálás – erről sose az atlantai központ dönt, ez mindig helyi kompetencia. A cég globális kampányai nem mennek le minden országban, s ha le is mennek, nem feltétlenül azonos tartalommal.

A marketingesek persze régiósítanak mindig, azaz nem terveznek kampányokat országos szinten, de országcsoport szinten mindenképpen. A konkrét esetben van EU és RU marketing, személyes élményem ezzel kapcsolatban: az atlantai zenés reklámból, mely boldog párokat ábrázolt, akik mosolyogva kólát isznak, a RU marketingre ki lett vágva a két szakállas srácból álló „boldog pár” – hivatalosan mint „controversal content”, azaz az adott piacon negatív reakciót kelthet nagy valószínűséggel. Érdekes módon, a cég azonnal elfelejtette szivárványpozitív elhatározottságát, amikor felmerült: esetleg csökken majd az oroszországi termékértékesítés.

De mondhatnám a szocsi olimpiát, ahol a Coca-Cola természetesen aranyfokozatú főszponzor volt, s simán elfogadta, hogy a helyszínen nem tesz ki szivárványos plakátokat.

Szóval, a multik számára mindig első szempont a profit, s a profitot sose – ismétlen soha – nem fogják veszélyeztetni más ügyek érdekében.

A multi azt mondja tehát: íme, itt van egy régió, ahol a szivárványpropaganda többet hoz, mint amennyit visz, így csinálni fogjuk, míg íme amott meg egy másik régió, ahol ugyanez többet visz, mint hoz, így nem fogjuk csinálni. Aláhúzom: minden döntés alapja ez és csakis ez.

A multik hibáztatása reklámjaik miatt tehát kb. a ló szekér mögé befogásának az esete, az ok és az okozat keverése. A feladat: nekünk olyan környezetet teremteni, mely aztán a multikat arra készteti, alkalmazkodjanak hozzánk. Ez persze sokkal bonyolultabb, mint szidni a csúnya multikat, elismerem.