A piaci diktátum rosszabb

By | 2022-07-12
Megosztás:

Tanulmányozva az egyes netes platformok cenzurázási gyakorlatát, az a megdöbbentő következtetés derül ki, hogy valami láthatatlan erő állapítja meg a szabályokat, s ezekhez képest az eltérések minimálisak.

S nincs az égvilágon semmilyen összeesküvés. Egyszerű rendszerlogika ez.

A netes platformok költségei hatalmasak, gyakorlatilag hatalmas befektetés nélkül garantált a csőd. Egyrészt sok felhasználó kell, másrészt az egyetlen bevételi forrás a reklám és a felhasználói adatok eladása, mindkettő azonban a felhasználói sokaságtól függ. Nincs épeszű cég, mert egy kis platformon reklámozna.

Egyszerűen a legnagyobb cégek kialakítanak magukra egy viselkedési kódexet. Bármiféle demokratikus felhatalmazás nélkül, bármilyen közvélemény nélkül, csak azon az alapon, hogy „az én cégem – én döntök, pont”. Amihez azonban mindenki alkalmazkodni kénytelen.

Ugyanis mi történik, ha egy cég direkt szembe akar menni ezzel:

  • meg lesz vádolva, hogy szélsőséges, aminek pénzügyi következményei lesznek,
  • a nagy közönség el fog zárkózni tőle, ami út a hanyatlás felé.

S mi lesz egy netes platformmal, mely szintén direkt szembe akar menni ezzel:

  • a reklámozók nem mernek nála többet reklámozni, nehogy maguk is ezzel „szélsőséges” hírbe kerüljenek,
  • a nagy közönség el fog zárkózni tőle, ami út a hanyatlás felé.

Azaz adott egy szabályrendszer, melynek semmilyen legitím alapja nincs, hanem egyfajta udvari etikettként kezd működni.

Kivétel persze az orosz platformok. Aminek oka, hogy az orosz platformok eleve nem számítanak nyugati pénzekre, ezek nélkül is vígan megvannak orosz cégeknek köszönhetően. De ezek szinte teljesen csak az orosz piacon vannak jelen. Amint egy orosz platform nemzetközivé válna, vagy kénytelen lenne alkalmazkodni vagy veszteséges lenne Oroszországon kívül. Sajnos kínaiul nem tudok, de sejtem, hogy hasonló a helyzet a kínai platformokkal is.

Ezért van az, hogy az orosz platformokon, ahol csak politikai cenzúra van, jóval nagyobb a szabadság, mint a nyugatiakon, ahol „csak” az úgynevezett „közösségi szabályok” hatnak.

Pár hónapja lelkendező cikket olvastam a HVG-ben, mely szerint nagyszerű dolog, hogy ebben is a piac szabályoz. Csak hát ez kb. olyan, mint az, hogy a kommunizmusban a Párt szabályoz mindent. Sőt, valószínűleg a Párt valamivel demokratikusabb, nyíltabb képződmény, mint a Piac.