A populizmus nagy problémája

By | 2017-01-11
Megosztás:

A sikeresen erősödő populista mozgalom egyik fő akadálya a megosztottság.

A mára értelmetlené vált baloldal-jobboldal elhatárolódás az oka ennek. A legtöbb populista rabja maradt ennek a mesterséges elválasztásnak.

A valóságban a baloldali populizmus és a jobboldali populizmus között sokkal több a közös, mint a különböző. Mégis, azt veszem észre számtalan országban, hogy a két tábor között erősek az előítéletek.

31533468060_12e0e792fa_z

A baloldali populisták a jobbos populistákat valamiféle fasisztagyanús alakoknak vélik, akik a valóságban liberális programot képviselnek, antiliberális álarcban. Egyes baloldali populisták képesek még a liberálisokkal is szövetkezni ezen kitalált „szélsőjobb” veszély ellen.

Nem jobb azonban a helyzet a jobboldali populistákkal. Ők a balos populistákat új mezbe bújt komcsiknak vélik, akik számos téren liberális értékekért harcoknak, csak ezt harcos álbalos jelszavakkal leplezik.

A liberális propaganda alá is játszik ezeknek az érzéseknek. A „populista veszély” a liberális médiák legújabb kedvenc rémmeséje.

Magyarországot a kérdés kevésbé érinti, Magyarországon a baloldali populizmus harmatgyenge, csak az LMP képviseli bátortalanul és részben ezt az eszmeiséget. De csak idő kérdése, hogy ez megváltozzon.