A szektavágy

By | 2021-01-05
Megosztás:

A kereső szellemi ember legnagyobb csapdája a szekta. A szekta nem feltétlenül vallási csoport, lehet bármi más is szekta. Sőt egy nemszektához is lehet úgy hozzáállni, mintha az szekta lenne.

Számtalanszor tapasztaltam már ezt az utat, sajnos túl sok embernél. A mechanizmus kb. úgy zajlik, hogy az útkereső, igazságkereső egyén egy nap rátalál valamire, ami nagyon megtetszik neki, majd expressz módon annak olyan szinten híve lesz, hogy minden szót immár elfogad tökéletes igazságként. Aztán híve is marad, míg egy nap nem talál egy másik abszolút igazságot, ekkor kijelenti, hogy ez a szekta az igazi, a régi pedig mindenben tévedett. S így tovább a végtelenségig. Ahogy ez a Brian életében van: „tudom, hogy te vagy a messiás, már több messiást követtem eddig„.

Hiszen akkora öröm keresni, majd találni! Főleg ha a megtalálás a lehető legjobb! Legalábbis ez az általános vélekedés. Ami persze abszolút téves. Ez pont olyan abszurditás, mint egy MLM-piramisjáték balektoborzó nagygyűlése, ahol egyszerre több száz ember hiszi el, hogy most mindannyian nagyon gyorsan meggazdagodnak, pedig a valósában kevesek lesz gazdagok, éppen a többiek kárára.

Ilyenkor derül ki az, hogy még mindig sokkal jobb nem-szellemi embernek lenni, mint szektás szellemi embernek. A nem-szellemi ember ugyanis teszi a dolgát, tisztességesen megéli a hétköznapokat, s már csak ezzel többet tesz a világért, mint a gondolkodást felfüggesztő szektás, elvileg szellemi vágyakozású ember. Az ilyen nem-szellemi ember ugyanis hiteles a maga szintjén belül, míg a szellemi ember teljesen hiteltelen: a „szint” szó nem pontos, mert azt érzékelteti, mintha hierarchia lenne, pedig ezek egyenrangú szintek, szóval inkább „szféra” lenne a helyesebb megfogalmazás.

Az ellenkező véglet azonban nem megoldás, ez a „semmi se számít, semminek sincs értelme” vulgármaterialista hozzáállás.

Saját magamat sikeresen megóvtam a szektásságtól. Utoljára 17 éves koromban esett meg, hogy valaminek totálisan hittem. Pedig még vallási szektában is voltam tag 2 évig (1990-1992), de ott se szektás módon voltam tag.