A szélsőballibek lelkivilága

By | 2020-05-08
Megosztás:

Mit is értek szélsőballib alatt? Nem a ballib pártok törzsszavazóit, s természetesen azokat a független szavazókat sem, akik a kisebb rossz elve alapján a ballibekre szavaznak. Szélsőballib az a radikális ballib, aki a ballib pártokat is szidja, mivel azokat nem tarja az „Orbán-diktatúra” határozott ellenségének.

A szélsőballib persze éles helyzetben, választáskor, leszavaz a ballibekre, de tényleg „befogott orral”, s maga is úgy érzi, szavazata elveszett voks, azaz lelkileg nem áll ki a ballibek mellett. A szélsőballib időnként persze lelkes lesz, egy-egy ballib politikus elnyeri tetszését, jellemzően olyan ballib politikus, aki éppen radikálisabban viselkedik, de belőle is hamar kiábrándul.

A szélsőballibek kevesen vannak, pár tízezer ember. Leírom a szélsőballibek 8 legfontosabb jellemzőjét.

1 – Magukat többségnek hiszik. Legjellemzőbb, hogy a politikailag passzívakat, a nem szavazókat saját híveiknek gondolják, ezeket csak fel kellene „ébreszteni”, s azonnal fellázadnának.

  • Amikor felhívom a figyelmet arra, hogy nem mutatható ki, hogy a passzívak preferenciája eltérő lenne az aktívakéhoz képes, erre nem szoktam értelmes választ kapni.

2 – Forradalmi retorika egy nem-forradalmi eszme mellett. A szélsőballib határozottan antikommunista, viszont szereti a kommunista retorikát. A zavaros elképzelések szerint a nép felkel és végre „igazi” kapitalizmust harcol ki.

  • Polgári forradalom egy régóta polgári államban? Erre a válasz az szokott lenni, hogy nincs igazi polgári társadalom, hanem feudalizmus van. Szerintem meg vegetarianizmus van! Miért? Mert ennek pont ugyanúgy nincs értelme, mint a „feudalizmus van” megállapításnak.

3 – Nem szereti nem csak a kommunizmust, de bármilyen baloldali rendszerkritikát se. (Nyilván a jobboldali rendszekritikát se szereti, de ezt nincs miért magyarázni.) Ez nagyon érdekes jellemző, oka részben pszichológiai, részben taktikai. Mivel Orbán nyugatellenes, legalábbis ennek van értelmezve ebben a narratívában, a nyugat nyilvánvalóan jó, tehát az elleni való kritika akkor is rossz, ha az nem orbánista alapokról indul ki.

  • A kapitalizmus a lehető legjobb világ ezek szerint?

4 – Komolyan hiszi, hogy a nép felébresztésének legjobb módja a szidása.

  • Pedig közismert, a szidott ember már csak ezért is kitart magatartásában, ha támadás éri.

5 – Meg van győződve, hogy a választás csalás, a Fidesz valamilyen trükkel átírta az eredményeket, de képtelen megmagyarázni, ez hogyan történt.

  • A hogyanra ilyenkor a válasz mindenféle obskurus adat, plusz az, hogy a szerver leállt 2 órára a választás estéjén. Persze azzal senki se törődik, hogy nem maga a szavazatszámláló szerver állt le (azaz az eleve zárt rendszer), hanem a tájékoztató oldal szervere.
egy tipikus „bizonyíték”

6 – Szerinte Orbánnak nincsenek politikai célja. Csak lopni akar, ehhez pedig a legjobb keret a „fasiszta diktatúra”.

  • Erre azt szoktam mondani, a lopáshoz a legjobb keret éppen a legteljesebb liberális demokrácia.

7 – Hiszi, hogy bármiben egyetértés a kormánnyal árulás, ezért is tekinti az ellenzéki pártokat Orbán embereinek, hiszen azok pl. bejárnak a parlamentbe, így „kolaborálnak”.

  • Szerintem aki így vélekedik, az kezdjen fegyveres felkelést. Csak így lesz hiteles.

8 – Hiszi, hogy csak egyszer kellene egy hatalmas tüntetést szervezni, s az egész rendszer megbukna.

  • Erre azt szoktam mondani, hogy nem szoktak rendszerek tüntetésektől megbukni. Másrészt,ha ez meg is történik, vajon a fideszes szavazók nem fognak másnap szintén nagy tüntetést szervezni?

A jó bennük, ezekben a szélsőballibekben egyébként az, hogy nevetni lehet rajtuk. Ahogy annak idején a másik oldal radikálisain is lehetett, szerencsére azokat elnyelte a múlt.

A szélsőballibek egyébként a legnagyobb kárt a ballib politikusoknak okozzák. Ugyanis a szélsőballibek rendkívül aktívak, hangosak, mind a valós, mind a virtuális térben. S a kicsit is mérsékeltebb ballib politikusi, megmondóemberi fellépésre azonnal árulást, Fidesz-bérencséget kiáltanak. A ballib szereplők meg ettől rettegnek, hiszen a „fideszbérenc” címkének hatalmas a kihatása, kihat a normál ballib táborra is, így aztán igyekeznek mindig rendkívül radikálisak maradni, magyarul marhaságokat beszélnek, ezzel viszont elriasztanak minden pártfüggetlen szavazót.