Akik nem értik Orwellt

By | 2021-04-05
Megosztás:

A múlt hónap közepén ballibbant akció volt Budapesten, Orwell nevével:

A gond az, hogy egyre több ember ismeri Orwell nevét, s ezzel párhuzamosan egyre kevesebben értik ki volt, mik voltak az elvei, s miket írt. Ami ma ismert az az Orwell „mém”, annak is valamilyen liberális kifacsarása.

Orwell átértelmezése mint a liberális demokrácia apologétája egyszerűen nevetséges. Bár ezt a 80-as évek óta igyekszik elérni a liberális médiaipar, ez tény, erre a legviccesebb példa az 1999-es Állatfarm film, melyben az állatok fellázadnak, de rájönnek, hogy képtelenek szabadok lenni, ezért új gazdát hívnak a farmra, aki végre rendesen képes irányítani őket. Nem vicc: ez a film azzal végződik, hogy a boldog állatok önfeledt tapssal fogadják az új gazdát! Az új gazda egy dolgos, fiatal, kisgyerekes házaspár, nem iszákos egyedülló középkorú férfi, amilyen az eredeti gazda volt, aki ellen fellázadtak.

Szóval szögezzük le: Orwell marxista volt, egész életében, s a nyugati liberális demokrácia ellenfele. Tény: a szovjet rendszer ellenfele is volt, de csak azért, mert azt a marxista elvekkel ellentétesnek látta. Orwell nagyjából trockista típusú marxista volt.

Fel szokták hozni, hogy önkéntes informátora volt a brit titkosszolgálatnak, ami igaz, de sose teszik hozzá ennek okát: Orwell a brit liberális rendszert megvédendőnek tartotta mint kisebbik rosszat a német náci és az orosz kommunista rendszerhez képest, egyszerűen brit hazafi volt, aki azt akarta, országa maradjon független.

Hozzáállása a brit rendszerhez olyan volt, mint az orosz antikommunistáknak a szovjet rendszerhez a II. vh. alatt, akik kiálltak Sztálin mellett csak mert Hitler megszálló hatalmához képest a kevésbé rossz megoldásnak látták.

Szóval Orwell mint a liberális demokrácia védnöke csak annak adható el, aki sose olvasta Orwellt. S mivel a többség sose olvasta, így eladható.

Továbbá, az orwellista típusú múlthamisítás, cenzúra manapság legjobban éppen a progresszív liberalizmusra igaz, nem Orbánra és a hozzá hasonlóan gondolkodókra. Azaz erősen izzadságszagú az egész narratíva.