Alapvető kellékek

By | 2012-10-01
Megosztás:

Milyen kellékekre van szüksége egy amatőr fényképésznek?

1. Kell egy rendes állvány. A lényeg: biztonságosan tartsa meg a fényképezőgép súlyát. Miért kell? Minden olyan esetre, amikor a zársebesség hosszabb, mintsem a gép ne mozduljon be kezed önkéntelen mozgásától.

2. UV-filer minden objektívhez. Miért? Mert védi az objektív lencséjét. Az UV-filter ára jóval kisebb, mint egy objektívé, így ha megsérülne, az objektív ép marad. Tengerparton, ahol a sós víz rámehet az objektívre abszolút szükséges. De pl. fák között sétálva is kell, hiszen mit tennénk, ha véletlenül egy faág megkarcolná a lencsét.

3. Kell egy tartalék elem. Lehet utángyártott is, nem szükséges eredeti.

4. Jó egy tartalék memóriakártya. 8-as vagy 10-es osztályút használjunk.

5. Tisztítókészlet, melyben van: lencsetisztító folyadék, törlőpapírok, egy lenspen nevű csoda, mikroszálas törlőrongy, s egy kis fújógumi. Mindez a lencse tisztíására szolgál.

6. Távirányító. Nagyon fontos bulb zársebesség használatához, hiszen nélküle magával az exponáló gomb lenyomásával mozgást idéznénk elő.

7. Több objektív. Én úgy vélem az ideális 3 darab objektív. Kell egy alapobjektív 50 mm rögzített gyújtótávolsággal, mert ez felel meg leginkább annak, ahogy az emberi szem lát. Kell mellé egy 300 mm gyújtótávolságig érő teleobjektív, ilyen nekem még sajnos nincs. (Persze jobbak is vannak, de azok már borzasztó drágák.) S jó egy extra széles objektív is pl. 10-20 mm gyújtótávolsággal, ez sincs még nekem. Nekem viszont van más: eleve adták a géphez: egy 18-55 mm-es gyújtótávolságú alap teleobjektív.

8. Természetesen kell fotótáska is. Nekem kettő van. Az egyikben maga a gép az éppen használt objektívvel + tisztító eszközök, tartalék elem, USB-kábel, elemtöltő, memóriakártya. A másikban a többi objektív.

Egy amatőrnek másra nincs szüksége! Természetesen kell még egy fényképezőgép is, de ez magától értetődik. A tükörreflexes gépek alsó kategóriája tökéletesen megfelelő. A bridge kategória már túl kevés a komoly amatőrnek. Ha több pénzünk van, a tükörreflexes gépek középső kategóriája ajánlott még.