Alfajok

By | 2015-09-25
Megosztás:

Ballibisztán állatfajairól már szó volt.

Most ismerkedjünk meg e csodálatosan szép ország legjellemzőbb állatfajának, a ballibának a négy alfajával.

A négy alfajnak sok a közös jellemzője, szokásaik is nagyban közösek, pl. ilyen szokás az összefogás, amikor mind a négy alfaj egyedei összegyűlnek és közösen a homokba dugják a fejüket, majd gágogni kezdenek, ami után egymásnak esnek, egymást vádolva, hogy ki gágogott túl halkan.

Az együttliba nevét onnan kapta, hogy ezen alfaj tagjai szeretnek együtt lenni mind a 800-an és drogos állapotban közösen nácizni, aztán orbánozni, váltogatva a kettőt, hogy ne legyen túl unalmas az esti műsor.

A PM-liba nevének eredete rejtély. Egyes tudósok szerint a PM délutánt jelent (post meridiem), arra utalva, hogy ez a madár délig alszik, s csak délután aktív. Más tudósok azonban ezt vitatják, szerintük a PM jelentése post mortem, azaz halál utáni, utalva arra, hogy ez az alfaj olyan kevés egyedből áll, hogy gyakorlatilag kihaltnak tekinthető.

A legagresszívabb alfaj a dékáliba. A neve valószínűleg a görög deka (tíz) szóból ered, arra utalva, hogy ez az alfaj tízszer hosszabb  ideig képes gágogni minden más alfajhoz képest. A dékáliba képtelen egy helyben maradni, még álmában is gágogva táncol, ébren pedig megállás nélkül járja az erdőket ellenséget keresve. Ha nem talál ellenséget, saját magát veri pofán, majd azon nyomban tüntet is az őt ért erőszak ellen.

A legidősebb alfaj a szekfűliba. Ők nem szeretnek sokat mozogni, jellemzően csak a faágakon ülve halkan gágognak. Mivel a szekfűliba a leggazdagabb, rendszeresen tőle kér pénzt a többi három alfaj libatápra és az összefogások költségeire. Az összefogások során a szekfűliba időnként kihúzza a fejét a homokból , ami miatt a többi három alfaj az utóbbi időben árulógyanúsnak bélyegzi őt.