Ateista téveszmék II. – hamisítás

By | 2015-10-05
Megosztás:

A másolt, hamis vallásról szóló téveszmék.

A kereszténység másolt vallás, elemei megtalálhatók korábbi vallásokban is, azaz a kereszténység egy innen-onnan összehordott lopott tákolmány, szól a népszerű tévhit.

Ez a tévtan különösen az utóbbi években vált népszerűvé.

Eleve ha egy elem nem teljesen új valamiben, az nem lopás. A kereszténység legtöbb eleme valóban megtalálható más, korábbi vallásokban, csak hát ezt a kereszténység sosem tagadta. Miért is tagadná? Az emberiség Jézus előtt is kereste Istent, s a természetes vallásosság sok mindenben helyes úton járt egyes részterületeken.

Azonban a kereszténység mégsem lopás, nem más elemekből összehordott zagyva valami, hanem eredeti konstrukció, mert ezek az elemek ebben a kombinációban csakis a kereszténységre jellemzőek. Ezen kívül számos olyan központi eleme van a kereszténységnek, mely egyedi: pl. a semmiből való teremtés tanítása (az I. században ez keltett a legnagyobb megbotránkozást a görög filozófia által formált közgondolkodás számára), valamint a háromtagú, de mégis egyetlen Isten képzete, s a feltétlen szeretet tanítása.

Eleve ha a keresztény annyira összelopkodott vallás lenne, miért keltett annak idején akkora botrányt? Ha minden csak unalomig megszokott elem lenne, a kereszténység a kor sok vallásának egyike lett volna csak, nulla körüli érdeklődést keltve maga iránt.