Audi és társai

Megosztás:

A sikeres Audi-sztrájk hatalmas bukás a ballibeknek, de ezt úgy tűnik, csak Bauer Tamás volt képes eddig átlátni a ballib megmondóemberek közül.

Mi ugyanis a következmény?

Egyrészt, az Audi példáját más cégek is követni fogják. Senki se akar sztrájkot, se tömeges felmondást. Mivel a haszon úgyis hatalmas minden kelet-európai leányvállalatnál az anyacégek központjához képest, simán belefér a béremelés. Kinek segít ez elsősorban? A kormánynak, mert javulni fog az átlagbéradat, pont az az adat, mellyel folyamatosan érvelnek a ballib médiák, hogy íme, pár százalékkal a szlovák, cseh, lengyel szint alatt van, s alig pár százalékkal haladja meg a román szintet.

Másrészt, a kormányzat mindezt ingyen kapja, nem kerül pénzébe. Sőt a nagyobb adóösszeg miatt még nyer is rajta. A plusz pénz pedig fordítható béremelésre az állami szektorban.

Harmadrészt, a ballibek alapvető tézisei dőlnek meg:

  • nem igaz, hogy a „termelékenység” növekedésével növelhető csak a munkabér,
  • nem igaz, hogy a „szabad piac” határozza meg a béreket,
  • nem igaz, hogy helytelen az erős állami beavatkozás a gazdaságba,
    s ezek pedig az 1990 utáni liberális konszenzus alapdogmái, melyhez még az első Fidesz-kormány is hithűen ragaszkodott.

Ez utóbbit maguk a ballibek is érzik, ezért kampányolni kezdtek már olyan témákkal, melyek 10 éve még kb. kódolt antiszemitizmusnak számítottak, lásd az MSZP törvényjavaslatot nyújt be arról, hogy Orbán mondja fel a bankokkal kötött devizahitelegyeszséget.

Csakhát ez nem fog sikerülni, hirtelen átállni antiliberális álláspontra nem fog menni a ballib pártoknak, különösen nem úgy, hogy saját holdudvaruk ellenzi ezt minden erővel. Kicsit olyan ez, mint a Jobbik próbálkozása átállni antiszemita álláspontról filoszemitára, miközben a legfőbb embereik még a náci jelképekről se képesek lemondani.

Egyébként meg ez a ballib szóbeli váltás csak saját maguk alatt vágja az alapot. Nehézkes lesz ezután elmagyarázni, miért baj, hogy pl. Orbán „sanyargatta” a jóságos bankokat, vette vissza a manyup-cápák rabolt pénzét, stb. Olyan narratíva ugyanis nemigen van, mely szerint Orbán egyszer azért fújj csúnya diktátor, mert lefekszik a nyugatnak, másszor meg azért, mert nem fogad szót neki.