Az interjú

By | 2023-09-06
Megosztás:

Annyit beszéltek róla, hogy végül megnéztem a híres Orbán-interjút.

Azonnal feltűnt: ez egy teljesen amerikai közönségnek szánt beszéd valójában. Azaz így is kell kezelni.

Tartalmilag semmi kivetnivaló benne: tipikus eset, amikor valaki egyszerre elméletalkotó és gyakorló politikus, az elhangzott elméleti elemekkel egyet lehet érteni, figyelembe véve, hogy egy gyakorló politikus sose lehet őszinte.

Egy hibát azért látok. Az önközpontű contra közösségközpontű rész nem képes az amerikai közönségben megértést találni szerintem. Az önközpontúság általános amerikai érték ugyanis, ez mind a két nagy amerikai táborra igaz, az – amerikai kifejezéssel – „liberálisokra” és „konzervatívokra” is, de mégis, mindenképpen igazabb az utóbbiakra.

Az amit Orbán közösségközpontúságnak mond az Amerikában teljesen érthetetlen dolog, s a konzervatív oldalon még inkább, mint a liberálison. Valószínűleg az átlag amerikai konzervatív képtelen megérteni, hogy a kelet-európai konzervatív hős Orbán miért említi negatív előjellel az önközpontúságot.

De valószínűleg ezen átsíklanak mint sajátos kelet-európai dolgon. Aki meg érti, az úgyis tudja mi az alapvető eltérés az amerikai és a kelet-európai rendszerkritikus jobboldal között: míg a kelet-európai antiliberális, addig az amerikai valamiféle eredeti, igazi liberalizmust kér számon.