Balliberális? Nemzeti? Baloldali, jobboldali?

By | 2012-10-30
Megosztás:

Először is ahhoz, hogy normális ország legyen Magyarországból tisztázni kellene az alapfogalmakat.

Emlékszem, a „balliberális” szó eredetileg szitokszóként alakult ki a 90-es években. Nagyon meglepődtem, amikor egyesek elkezdték saját magukra használni. Okát máig nem értem.

Még jobban megdöbbentem az új évezred első két évében, s különösen 2002-ben, az akkori választások kapcsán, amikor észleltem, hogy mindenki gondolkodás nélkül átvette a fideszes szómágiát. Az igazság kedvéért hozzáteszem, voltak azért cikkek, melyek ez ellen megszólaltak, de nemigen marad hatásuk.

Itt van pl. a „nemzeti oldal”, aminek az égvilágon semmi értelme. A világon máshol minden erő „nemzeti oldal”, hiszen az adott nemzet politikai életében szerepel. Fideszesek a kifejezést azonosították a nacionalista szóval, s ezt elfogadták a többiek is.

Aztán a „polgári” szó. Ez is ki lett sajátítva, pedig máshol minden erő polgári, középbaltól középjobbig, a szélsőségeket leszámítva. Magyarországon azonban a szó érthetetlen módon „nacionalista fideszes” értelmet kapott.

Aztán a legnagyobb vicc. A „jobboldal” és „baloldal” fogalmát eldöntötte a Fidesz és ezt minden politikai erő el is fogadta eszetlen módon. Dehát miért jelentené a „jobboldal” azt, hogy „fideszes” és miért kellene ezt elfogadni?

A Bajnai fellépésével fémjelzett megmozdulást alapvetően nagyon pozitívnak látom (hozzáteszem: viszketeg a Millától, annak zavaros stílusától és az egész millás jelenségtől), de itt is azt láttam: „várjuk a mérsékelt jobboldaliakat”, akik
úgymond „kiábrándultak a Fideszből”. Mintha jobboldalinak lenni fideszest jelentene, azaz a „jobboldali” az a legjobb esetben „kiábrándult fideszes”. Mintha nem létezhetne olyan, aki meggyőződéses jobboldali és éppen ezért NEM fideszes.

Lássuk csak!

Mi az MSZP? Tipikus középbal szociáldemokrata párt, a szociáldemokrácián belül a jobbszárnyhoz tartozik, erősen szociálliberális. Polgári baloldal. Sajnos a szavazótábor – használva Antall egykori kifejezését – „szörnyű tagság”, azaz nem demokrata, hanem paternalista-etatikus- nosztalgikus érzelmű. Sajnos vannak akik az MSZP-ben úgymond „balra” akarnak nyitni, amolyan balos-populista pártot csinálni a jelenlegi helyett, magyarul kettes számú Fideszt.

Lássuk a „gyurcsányistákat”! Máshol a DK nem számítana baloldalinak. Tipikus polgári liberális párt. De ha baloldali is, akkor is tisztán szociálliberális.

Jobbik – ez egyszerű, szélsőjobb párt, abból a mérsékeltebb, szalonképesebb populista változat. A radikálisabb szélsőjobb is szerepet kap benne, de maga a pártvezetés ezeket igyekszik hátrább tartani.

A Fidesz gyakorlatilag ugyanaz, mint a Jobbik, populista, legfeljebb mások a hangsúlyok, mint a Jobbikban, de elvi különbség nincs.

LMP. Magyarországon liberálisnak csúfolják, pedig ez egy baloldali párt, baloldaliabb az MSZP-nél. Eleve egy alapjaiban antikapitalista párt hogyan lehetne liberális?

A különféle szélsőbalos törpepártok – Mebal, Munkáspárt, 4K, Zöld Baloldal, stb. – jelentéktelenek, így nem is említem őket. Ugyanezt mondható el a Jobbiknál radikálisabb szélsőjobbról, szavazóik „jobb híján” jobbikosok.

Mi az, ami nincs? Nincs polgári jobboldal, ez teljesen hiányzik.

A legnagyobb ellenzéki pártnak, az MSZP-nek taktikai érdeke azonosítani a jobboldalt a Fidesszel, ez azonban borzasztóan káros, kizárólag szűk pártpolitikai érdeket szolgál ki. A polgári jobboldali pozíciókat esetleg betölthető erők pedig inkább igyekeznek magukat „baloldalinak” vagy „balliberálisnak” beállítani, hogy megfeleljenek a fideszes szómágia uralta torz közbeszédnek.

Amíg ez nem változik, semmi sem fog változni.