Beszámoló a Bronz Görény Nemzetközi Filmfesztiválról

By | 2012-05-19
Megosztás:

A két palládiumpálma díjat nyert alkotás: a Mátrix 4. és a Bumm legyen a nevem!.

A Mátrix 4.  filmet ezúttal a Baszovszki testvérek rendezték. Alcíme: Zion visszavág.

A film 3 és fél órás. Az első fél órában a Kiválasztottak Klubjában kiválasztják az új kiválasztottakat. Az új kiválasztottaknak nehéz megpróbáltatásokon kell végigmenniük: meg kell javítaniuk kézrátétetellel egy liftet, majd meg kell hekkelniük egy titkosított MS Word dokumentumot. Eközben megjelenik Yoda mester szellemképe, aki mosolyogva felteszi a nagy kérdést, hogy „vajon a dokumentum titkosítása nem önmagában egy új titkosított dokumentum-e, s tudhatjuk-e biztosan, hogy a titok titkos-e vagy pedig a titok hiánya maga a titok, s mindez végülis egy dokumentum?”.

Ezután a kiválasztottak beöltöznek kimonóba és 40 percig karatéznek. Majd megjelenik a Sötét Smith Ügynök, aki átállt a JÓ OLDALra, s elmondja, hogy a Nagy Építőmester épített egy AntiZiont, a Galaxis tulsó végén. Majd peidg Zsanlük Pikár kapitány vezetésével elindul az EnterPrize cirkáló felkutatni AntiZiont. Közben Neurót megcsípi egy pók, így pókhálót kezd szőni. 10 percig ide-oda ugrál, de a végén megment egy idős nénit.

Az út közben kiderül, hogy Neuro édesapja Pikár kapitány. 25 percnyi speciális effektusok után az úrhajó megérkezik AntiZionba. Itt Pikár kapitány kilövi a zöld, a piros, a lika, s a kék bombákat, de AntiZiont nem sikerül elpusztítani, mert azt a MatrixLézer erőtér védi.

Már majdnem minden jó ember meghal, amikor Neuro lemászik a pókhálójáról, koncentrálni kezd, s gondolati erővel legyőzi az erőteret. AntiZion elpusztul. De az utolsó pillanatban egy jel még elmenelkül onnan. A fanatikus Matrix-rajongók tudni vélik, hogy az 5. részben ez a jel fog majd visszavágni a visszavágás ellen.

Ekkor a mozivásznon váratlanul megjelenik ismét Yoda mester, aki azt mondja: „a filmnek most vége, de végülis valóban a vég-e ez vagy a kezdet, hiszen ha visszafelé nézzük, akkor ez csak a kezdet…”.

*

Az új szovjet akciófilmek között ezúttal egy történelmi ihletésű, megtörtént eseményekre alapozott film nyert díjat. A VÖRÖS LELKIISMERET című szuperprodukciót a magyar moziforgalmazók természetesen nem az eredeti címen forgalmazzák, hanem a találó BUMM LEGYEN A NEVEM! címet adták neki.

A film rövid tartalma

1956-ban Budapesten a békeszerető kormányt német fasiszták által pénzelt magyar terroristák döntik meg.

Azonnal beindul a népirtás. A budapesti szovjet követség épületében reked 30 orosz kisgyerek, 5 óvónéni és 10 mozgássérült. A magyar fegyveresek parancsot kapnak a fasiszta Nagy Imre-féle huntától, hogy robbantsák fel a követséget. A gyerekek sírnak, a szovjet nagykövet tárgyalásra hívja az épület előtt népirtó magyarokat (a magyarok egytől-egyig sötét alakok, az egyik épp most szabadult az akasztófa alól, a másiknak meg az a hobbija, hogy macskákat elevenen fojt meg), de a rohadt magyarok elkapják és megkínozzák a jóarcú többdiplomás szovjet nagykövetet, aki eddig mindig minden szabad idejét a Duna-partra vetődött kecsegék és tükörpontyok megsegítésének, valamint a globális felmelegedés elleni harcnak szentelte.

Nem marad más hátra: Moszkvában riadóztatják a VÖRÖS SARLÓKALAPÁCS antiterrorista egységet, telefonálnak a nyugdíjas Ivanov őrnagynak, aki nyugdíjazása óta minden idejét árva kisgyerekek étkeztetésének szenteli. Egy ideig húzódozik Ivanov őrnagy, arra hivatkozik, hogy nincs éppen ideje, mert megígérte, hogy a szomszéd süketnéma gyermekét elviszi egy rockkonccertre, de aztán mégis vállalja hazája érdekében a küldetést.

Megindul a kommandó a fasiszta Budapestre. Ezután a VÖRÖS SARLÓKALAPÁCS egység legyőz 1287 magyar fasisztát, felrobbantja a Kossuth téri Parlamentet, majd kiszabadítja a túszokat. Minden magyar halálakor győzelemittas zene hallatszik, amikor viszont az egyik szovjet harcosnak megsérül a kisujja, akkor a kamera az ujjat mutatja 3 percen keresztül gyászzenei aláfestéssel.

A megsérült kisujj látványa felett Ivanov parancsnok bosszút esküszik. De Moszkvából jön a parancs: a művelet célja csak a túszszabadítás volt, azonnal térjetek haza. Azonban Ivanov parancsnok ekkor lelkiismeretére hallgat, s atombombát dob Budapestre. Majd hazautazik, de nem hajlandó átvenni a neki megítélt Nagy Légkalapács kitüntetés duplagyémánt fokozatát, hanem ehelyett siet haza, mert már várja a szomszéd süketnéma gyermek.