Bolgár nemzeti ünnep szankciósan

By | 2022-07-23
Megosztás:

Bulgáriában olyan hivatalos ünnepnap, mely se nem vallási, se nem nemzetközi alapú, se nem idegen átvétel, összesen 3 darab van:

  • március 3. – a Felszabadulás napja – a török uralom bulgáriai megszűnését jelentő előzetes orosz-török békeszerződés aláírásának napja 1878-ban,
  • szeptember 6. – az Egyesülés napja – amikor a Bulgáriai Fejedelemség annektálta 1885-ben Törökország autonóm tartományát, az akkor nagyjából kétharmados bolgár többségű Kelet-Ruméliát,
  • szeptember 22. – a Függetlenség napja – amikor 1908-ban Bulgária hivatalosan is megszakította az államjogi viszonyát Törökországgal (1878-1908 között Bulgária hivatalosan Törökország vazallus állam volt).

Ezek közül a fő ünnep a március 3., immár 1990 óta, de ez volt 1879-1946 között is a fő ünnep. A kommunizmus alatt természetesen a fő ünnep a kommunista hatalomátvétel napja volt, a magyar április 4. bolgár változata: szeptember 9.

S a legkevésbé népszerű a Függetlenség napja, annyira, hogy egy csomó bolgár keveri az Egyesülést a Függetlenséggel. Ennek oka: Bulgária független de facto 1879 óta, így a jogi függetlenség kinyílvánítása 1908-ban nem keltett túl nagy érzelmeket.

Most az ukrajnai háború hevében megszületett a soron következő idióta ötlet: ne legyen ezentúl március 3. nemzeti ünnep, mert ez a nap oroszpárti, hiszen az oroszok szabadították fel Bulgáriát.

Szerencsére nem valószínű, hogy ez megvalósul ténylegesen is.