Bolgár önfeladás

By | 2023-10-31
Megosztás:

Az 500 évnyi török uralom sajnálatos következménye Bulgáriában az önbecsülés hiánya.

Az erőszakos, ellenséges, idegen uralom megtanította az embereket: jobb csendben maradni, nem hőzöngeni, mert baj lesz belőle. Önmagában persze természetes viselkedés, minden közösség alapértéke az önvédelem, hiszen ha a közösség léte veszélybe kerül, akkor minden más értelmét veszti. A gond az, ha ez túlmegy egy adott határon.

Az ember egy adott pillanatban ugyanis nem képes lelkileg tűrni az alávetettséget, így megpróbálja megideologizálni a helyzetet. Ami hatalmas hiba. Mert sokkal, de sokkal jobb arra jutni, hogy most gyenge vagyok, de nem hagyom magamat, hogy most vesztettem, de ezt nem próbálom mentegetni, hanem elismerem, mint alkalmazkodni próbálni a helyzethez, felmentve magamat, azzal hitegetve saját magamat, hogy valójában nem is vagyok annyira elnyomva.

Kisebb mértékben, de a magyarokkal is ezt csinálta a Kádár-rendszer, viszont mára ez elmúlt. Bulgáriában viszont ez nem egy 30-éves időszak volt, hanem 500 év. S máig hat.

Talán a legjellemzőbb a mai nap: Halloween. Ami egy eredetileg nyugat-európai keresztény középkori ünnep – melynek alapja egy kelta pogány ünnep – amerikanizált verziója, mely a XX. sz. végén kezdett agresszívan terjedni a világban.

Sok helyre eljutott, mint sajátos amerikai szokás. Magyarországra is megpróbálták beerőszakolni a 90-es években, kevés sikerrel: sose lett több, mint egyfajta vicceskedés. Bulgáriában ellenben komolyan elterjedt.

Borzasztó élményem 2005-ből. Budapesten a belvárosban minden csendes, az egyetlen iskola, ahol van halloweeni díszítés és önneplés az a Bajza utcai bolgár iskola.

Persze Bulgáriában ez egy teljesen vallásmentes ünnep. Még az a kapcsolat se lehetséges, ami Magyarországon lehetséges lenne. A nyugati kereszténységben ugyanis létezik Mindenszentek ünnepe, mindig november 1-jén, a Halloween meg tulajdonképpen ennek előestéje. A keleti kereszténységben, azaz az ortodoxiában is, viszont a Mindeszentek májusban-júliusban van (a legkorábbi lehetséges dárum: május 30., a legkésőbbi július 3., a dátum mozog, mindig a Pünkösd utáni vasárnap), azaz semmi kapcsolat nincs Mindszentek és Halloween között, azaz a Halloween egy teljesen vallásmentes esemény az ortodox világban.

Ez egyébként nem egyedi dolog. Az oroszoknál így lett pl. a karácsonyfa „újévi fa”, mert egyszerűen a fát akkor állították fel, amikor a szokás bement Oroszországba Németországból a XIX. században, mint nyugaton, amikor viszont nem volt Karácsony Oroszországban, így a fa nem kötődött össze soha a Karácsonnyal. Ami miatt az ateizmust hirdető szovjer rendszer se tiltotta be soha a faállítást, hiszen mi ok lenne egy teljesen szekuláris, újévi szokás ellen fellépni.

Szóval Bulgáriában van Halloween. Az ezredforduló után kezdett kialakulni valami ellenállás nacionalista-vallási alapon, de ez is gyenge. Annyira persze nem elterjedt ünnep, mint Amerikában, de pl. az iskolákban tömegesen ünneplik.

Más ortodox országokban ennek nyoma sincs. Görögországban az átlagember nem is tudja mi a Halloween, csak amerikai filmekben látta, s ha bárki ünnepelné, gyorsan elterjedne róla, hogy az illető amerikai. Oroszországban már jelen van valamennyire, a 90-es évek liberális évtizede alatt megjelent az ünnep az orosz nagyvárosokban, de mára visszaszorult, marginalizálódott, átlagosan az orosz lakosság 4-5 %-a ünnepli.

Egyébként a nyílt Halloween-ellenes kampánynak nem vagyok híve, ez csak jobban reklámozza az adott dolgot. Vannak pl. a FB-on ilyen csoportok, hogy „Ki a Halloweennel a bolgár iskolákból és óvodákból!”, a bolgár állami tv-ben van egy keresztény műsor minden héten, ott ilyenkor hisztérikus ellenkampány szokott lenni a „sátánista ünnep” ellen. A legjobb eszköz a lassú feledés, eljelentéktelenítés.

tüntetés Szófiában a Halloween ünneplése ellen