Boriszov mattot készül adni

By | 2023-05-17
Megosztás:

Ismét kiderült: hiába minden idegen pénz, alapos képzés, a balkáni helyi ravaszság legyőzhetetlen.

A legújabb bulgáriai választások (április 2.) óta megy folyamatosan a játék. Akkor ismét Bojko Boriszov nyerte a választást, aki a bolgár rendszerváltozás óta a leghosszabb ideig volt kormányfő. A magyar párhuzamok azonban nem állnak, más a helyzet, így nem jasasolnám se fideszesnek, se ballibnek, hogy Boriszovban Orbánt lásson, fő ellenfeleiben meg ballib összefogdosást.

A helyzet tehát most az volt: nincs kormánytöbbség. A szinte teljesen arányos választási rendszer miatt ugyanis nehéz többséget csinálni, pedig az egész bolgár politikai gyakorlat ahhoz van hozzászokva, hogy egy nagy párt irányít mindent. Ez azonban 2021 óta nem működik, senki se tudott azóta nagyot nyerni, viszont Bulgáriában nem szokás koalícióban kormányozni.

Boriszovnak 69 mandátuma van, kormányhoz 121 kell. Fő ellenzékének (PP-DB) 64 mandátuma van.

Mindkét fél határozott célokkal rendelkezik, ezeket azonban nem lehet nyíltan kimondani.

Boriszov célja: legyen koalíció, a PP-DB részvételével. Kívülről nézve ez teljesen logikus, hiszen alig van eltérés a két párt között politikai programjában: mindkét párt nyugatos, euroatlantista, nagyjából liberális-kozervatív vonal: a PP-DB talán kicsit nyugatosabb, de a GERB se nyugatellenes, ezek sokkal inkább hangsúlybeli eltérések, nagyjából mint a 90-es években a magyar középbal és középjobb között. De még ez a párhuzam is csalóka, a bolgár eltérés ennél is kisebb, teljesen hiányzik pl. az identitáspolitikai, szekértáboros elem itt.

Boriszov azért akarja ezt, a „nagykoalíciót”, mert a PP-DB ellenzékként veszélyes, képes lenne az utcára vinni az ellenzékiséget. Ehhez ugyanis értenek nagyon.

A PP-DB meg szintén látja ezt: ha koalícióra lépne a GERB-bel (ez Boriszov pártja), azzal saját halálos ítéletét írná alá, hiszen eleve a „korrupt Boriszov” ellen alakultak, így semmivel se tudnák indokolni a koalíciót vele. A PP-DB számára az ideális helyzet: Boriszov más, kisebb pártokkal koalícióra lép.

Boriszov hetek óta ezen dolgozik: a PP-DB hitelességének lerontásán. Lassan a PP-DB minden igényét teljesítette, így a PP-DB egyre nevetségesebb helyzetbe kerül, hiszen lassan nincs mire hivatkoznia, miért nem akar kormányt.

Boriszov múltheti lépése: a bolgár EU-biztost nevezte meg kormányfő-jelöltnek. A neve Marija Gabriel, egy teljesen múltnélküli nő. 14 éve lett bolgár EP-képviselő, a GERB színeiben, azt megelőzően semmilyen politikai tevékenysége nem volt, teljesen ismeretlen volt, tulajdonképpen akkor lett ismert, amikor 2009-ben Boriszov rátette őt a jelöltlistára. Azóta is azonban semmilyen emlékezetes tette nem volt, tulajdonképpen tipikus „hátsósorbeli” képviselő, bármiféle saját véleménytől mentesen. Ideális európai ember: tud mosolyogni, nem csinál botrányt, képes bármilyen hosszan beszédeket mondani bármi értelmes tartalom nélkül, közben szigorúan alkalmazkodva a mindenkori európai fősodorhoz. Szerintem nagyon nem nőies, dehát senki se mondta, hogy nekem kell tetszenie. Mivel pedig semmit soha nem csinált, így ellene se lehet felhozni semmit.

Most tehát a PP-DB izzad, mit találjon ki, miért nem akarja támogatni Gabrielt. Eleve csúnyán hangzik, egy ennyire euroatlantistát, aki ráadásul nő, nem akarnak támogatni. Mert Gabriel pedigréja tökletes minden szinten: nyugaton szerzett diplomát, 14 éve folyamatosan Brüsszelben van, még a családja is tökéletes: a férje egy francia emberke, Joseph Daul volt ENP-vezér egyik volt titkára, vele már Brüsszelben ismerkedett meg az EU apparátusában. (Ezért is Gabriel a neve, ez a férj neve, a nő eredeti neve Nedelcseva). Még az egyébként vad bolgár bulvármédiák is csak annyit tudtak írni ellene, hogy valamikor tíz éve egy önéletrajzában egy adat nem volt valós.

Boriszov most azt játssza: mindent megígér a PP-DB-nek a koalícióért. A napokban feláldozta legközelebbi haverját, a bolgár legfelsőbb ügyészt is, aki szálka több párt, köztük a PP-DB szemében is. (Más kérdés: a főügyész megsértődött emiatt Boriszovra, s ellene fordult, így látványosan nem fogadva szót nem mondott le posztjáról.)

A szocialisták elnöknője szorított a hurkon, nem fognak részt venni a „szakértői” kormányban. Az Újjászületés Párt meg eleve ellenzék. A GERB pedig a maradék 2 kisebb párttal együtt 116 mandátum, azaz nem elég. Szóval minden a PP-BN-n múlik.

Az idő pedig Boriszovnak dolgozik. Ha koalícióra lép vele a PP-DB, akkor a PP-DB zuhan, a GERB meg emelkedik. Ha pedig a PP-DB nemet mond a koalícióra, a PP-DB zuhan és a GERB meg emelkedik.

Nekem könnyű, utálom mind a GERB-et, mind a PP-DB-t. Persze a PP-DB talán kicsit idegesítőbb, de nagy eltérés nincs.

a bolgár EU-biztos a férjével