Elitváltás

By | 2024-04-04
Megosztás:

Az összeesküvés-elméletekkel az a baj, hogy mindent megmagyaráznak, s a mindennek az ellenkezőjét is. S mellékhatásként mindent elfednek.

Persze az ember lelkes szereti a meséket, mert egyszerűek és mindent könnyedén megmagyaráznak. Csak épp mindez önbecsapás. Azaz végsősoron átverés.

Fideszes körökben szentségtörés ilyet mondani, de én bátran állítom: Borvendég Zsuzsanna és Mező Gábor teljes munkássága ilyen masszív átverés.

Sok ideje figyelem őket. Elméletük kb. a szabadkőműves elméletek mintájára készült: azaz vannak valamiféle titkos csoportok, melyek hatalmas tudás és korlátlan lehetőségek birtokában képesek mindent előre látni, tervezni, manipulálni, s ebben ráadásul még sikeresek is. Az említett két embernél annyi az eltérés, hogy náluk szabadkőművesek helyett kommunisták vannak, akik azonban szintén pokolian okosak, hatalmasak, s mindig minden sikerül nekik.

Messze áll tőlem, hogy ne léteznének titkos csoportok, hiszen léteznek, mindig vannak tervezők, számolók, kivitelezők, lásd Soros gazda ultraliberális egész intézményrendszere teljesen nyíltan működik, de ezekre vezetni vissza mindent teljes abszurdum. Ha másért nem, hát azért mert nyilván nem létezik egyetlen közös érdek a világban, azaz sok ilyen titkos csoport van, különböző érdekek mentén, ami miatt ha más nem, hát egymást zavarják.

Csak egy konkrét adat náluk, amin aki kicsit is ismeri a területet, mélyen röhög: a magyar külkeres maffia kb. negyedbillió dollárt lopott ki Magyarországról! Na, most ennyi pénz még a rablóprivatizáció során se lett ellopva, mert nem volt annyi. Másrészt – szüleim révén elég jól ismerem a komcsi külker iparágat – az egész feltételezés teljesen szembemegy minden elemi logikával. El is mondom miért.

Kádárék alatt a hatalom kőkemény volt, mindenről egy 10-15-fős testület döntött, alsóbb szinteken csak végrehajtás volt.

250 milliárd dollár ellopása egyetlen módon lett volna lehetséges: ha ezt a Párt vezetése így akarja. Ha bárki más ilyet megpróbált volna felső engedély nélkül, az villámgyorsan le lett volna állítva, s most a kommunizmus áldozatai között szerepelnének neveik.

Amit valaki esetleg megtehetett, hogy ellop kisebb összegeket. Ez is rendkívül rizikiós lett volna, mert a külker apparátus tagjait még jobban figyelték, mint az átlagembereket. De ha valaki nagyon ügyes volt, akkor esetleg sikerülhetett volna neki. Az ilyen ellopott pénzek összértéke valószínűleg az említett szám ezredét se érte el.

Vagy esetleg volt valami titkos külkeres maffia, mely a pártvezetéstől függetlenül konspirált? Ez ma is lebukna gyorsan, főleg akkor.

Ha meg a pártvezetés szervezte az egészet, akkor miért tették ezt? Előre tudták, hogy a rendszer meg fog bukni? Ha viszont ilyen tudással rendelkeztek, akkor lopniuk se kell, már csak ez a tudás hatalmas pénzekhez vezethet. Ez kb. olyan mint kirabolni a lottózó irodát, miközben tudom a jövőheti számokat!

A másik az elit: állítólag a régi elitből lett az új. S a fő példa Gyurcsányné. Nos, Gyurcsányné azért fontos személy ma, mert ő a Gyurcsány felesége, s nem azért mert Apró Antal unokája. A férje nélkül ma valószínűleg még politikus se lenne. Gyurcsány maga meg nem származik semmilyen „kommunista dinasztiából”, ő egy KISZ-es self made man, aki a KISZ-es vezetői kapcsolatrendszerét képes volt tőkés kapcsolatrendszerré változtatni. Vagy komolyan hihető, hogy Donáth Annácska ma azért ballib pértvezető, mert a nagyapja kommunista vezető volt a 40-es, 50-es években?

S vajon az miért nem merül fel: a volt kádárista felsővezetés 99 %-ának a gyerekei, unokái nincsenek hatalmon semmilyen módon ma? Miféle átmentés az ilyen?

Ha meg az elitet tág értelemben értjük, akkor persze igaz, hogy az elit maradt. Dehát ez mindig minden békés rendszerváltozáskor így van: ha erőszakkal nincs listázva az előző elit, akkor marad, hiszen képes használni kapcsolatrendszerét, mellyel képes beintegrálódni az új elitbe. Ehhez nem kell se összeesküvés, se kommunizmus. Csak a kedvenc példám: amikor 1815-ben Napoleon megbukott Franciaországban, a Bourbon-restauráció nem érezte magát elég erősnek a tisztogatáshoz, így csak azokat érte represszió a napoleonista elitből, akik nyíltan szembementek a restaurációval. Aki elfogadta az új hatalmat, azzal szemben semmi se történt: olyan szinten, hogy a Napoleon által kiosztott, bourbonista tulajdonból származó adományok nem lettek visszaadva az eredeti tulajdonosaiknak, ezek maradtak az új tulajoknál, a volt tulajdonosokat az állam államkötvényekkel kompenzálta!

De a magyar történelemből is ismert ilyen: a Rákóczi-szabadságharc 1711-es bukása után a Habsburg-hatalom minden volt ellenfélnek mentességet és vagyonvisszakapást adott, aki letette a hűségesküt József, majd Károly császárra.

A lényeg: baromi káros ilyen kommunista összeesküvésekről terjeszteni meséket.

Ezek a mesék egyébként már akkor léteztek. Még Magyarországon is, de a keményebben kommunista államokban még inkább, lásd Ceaușescu x milliárd dolláros számlája Svájcban és hasonlók. Aztán a rendszer bukása után kiderült: mindebből egy szó se igaz.