Évek… és beszartak

By | 2019-11-19
Megosztás:

Új brit sci-fi sorozat Years and years címmel. Egy elképzelt közeljövőt ír le.

Az elején úgy indul mint a modern liberalizmus paródiája. Az emberek fele homokos, a gyerekeknek pornóórájuk van az iskolában, megindul a transzhumán mozgalom, ukrán menekülthullám Angliában, a kereszténység csak Oroszországban van, stb.

Aztán a végére a sorozat mondanivalója a modern liberalizmus felhőtlen dicsérete. A populista miniszterelnököt, akit természetesen az oroszok pénzelnek, letartóztatja a rendőrség, az angol nép fellázad, a „haláltáborokban” felkelés tör ki, újraindul a nemrég betiltott „független” BBC, megdől a csúnya populista rendszer.

Kiderül: minden rossz oka, hogy a hazug, populista politikusok kerültek az élre. Ezzel párhuzamosan elhangzik: az ok az emberekben van, akik túl olcsón akartak vásárolni. amivel elősegítették a kizsákmányolást a harmadik világban.

Torz modern zöld-liberális világkép, mely nagyon divatos manapság a fejlett nyugaton. E világkép szerint a gondok alapja, hogy az egyének nem követnek sötétzöld divatokat, nem adnak még több profitot a multicégeknek, s eleve olvasnak „álhíreket”, márpedg minden álhír, ami nem a nagy multi hírforrásoktól származik.