Fanatizmus

By | 2015-01-24
Megosztás:

A fanatikus politikai rajongó képtelen a tényeket önmagukban elfogadni. A kedvenc politikai erőnek kedvező híreket fel kell nagyítani, a negatívakat meg vagy el kell hallgatni vagy félre kell magyarázni.

Nagyon sok ideig abban hittem őszintén, hogy a ballib hívek műveltségben és intelligenciában egyfajta magasabb minőséget képviselnek, azaz jobban képesek a tények befogadására, az értelmes vitára és a demagógiamentességre.

A fanatikus különösen akkor mutatja ki butaságát, amikor kedvenc pártja veszített éppen. 2002-ben, a választások után jól lehetett érzékelni a fanatikus fideszesek abszurd állításait, kezdve attól, hogy a (fideszes vezetésű) Belügyminisztérium elcsalta a választásokat, egészen az olyan vicces kijelentésekig, hogy „az én miniszterelnököm továbbra is Orbán Viktor”, s Mádl Ferenc árulónak nevezéséig, amiért – alkotmányos kötelességét teljesítve – Medgyessy Pétert kérte fel kormányalakításra. Hozzáteszem: mindezt persze sosem fideszes vezetők, közírók mondták/írták, hanem egyszerű fanatikus hívek.

2010-ben sikerült megtapasztalnom: a ballib fanatikusok EGY AZ EGYBEN ugyanazt teszik. Ez ki is gyógyított abból a tévhitből, hogy a ballib hívek értelmesebben lennének. Nem, nem azok.