Fideszes kommentelők tévedései

By | 2020-05-12
Megosztás:

Korábbi A szélsőballibek lelkivilága című írásomnak szerettem volna megítni az ellentétjét, a szélsőfideszesekrőól, de rájöttem, ennek semmi értelme, mert ilyenek már nincsenek, így a normál fideszes kommentelők jellemző hibáiról fogok írni.

Természetes a mai Fidesz híveire gondolok, a 2009 utáni Fideszre.

Kiválasztottam ismét 8 számomra fontos jellemzőt.

1 – Gyarmatosítás, dekolonizáció. A mítosz szerint a jó fehér európaik szétvitték a fejlődést a világba, s amióta megszűntek a gyarmatok, azok nyomorba zuhantak, mert az ottani fejletlen népség képtelen saját magát irányítani.

  • A valóságban persze, bár nyilván van pozitív eleme is a gyarmatosításnak, az alapvető eleme negatív: kizsákmányolás, idegen minták kényszerítése, pusztítás. S a gyarmati kizsákmányolás máig tény, a politikai gyarmat státusz megszűnése óta is.

2 – Kommunizmus. A kommunizmus és a liberalizmus összemosása alapvető hibája a jobboldalnak. Semmi gond, ha valaki mind a kettőt ellenzi, de legyen szíves ezt külön-külön tenni. Az egyenlőségjel tevése közéjük először is tudatlanságot jelez, másodszor pedig abszurd taktika.

  • Utálom a komcsizást, amikor nem kommunisták ellen irányul.

3 – Konzervatívizmus. A konzervatívizmus nem önálló eszme, hanem a liberalizmus mérsékelt alakzata. Az lehet, hogy kisebb rossz a progresszív liberalizmushoz képest, de nem megoldás semmire. S amint ez a tényekből is látható, a konzervatívok folyamatosan csúsznak lefelé, s nem mert gonoszak, hanem mert ideológiájuk futóhomokra épült tákolmány.

  • 30-50 évvel előtti középjobb politikusokat dicsérni, maiakat alázni abszurdum, mikor köztük az eltérés nem nagy.

4 – Pinochet. Van valamiféle megmagyarázhatatlan magyar jobboldali rajongás Pinochet chilei diktátor körül, aki állítólag országát megmentette a kommunizmustól.

  • A valóságban Pinochet a lehető legliberálisabb gazdasági rendszert vezette be Latin-Amerikában, országát nagyrészt átadva amerikai cégeknek. Pinochet megmentette országát… a chilei néptől Amerikának.

5 – Túlnépesedés. A modern liberális mítoszok közül van egy, melyben az átlag fideszes fanatikusan hisz: ez a túlnépesedés mítosza. E narratíva szerint a harmadik világ azért van rossz állapotban, mert túl sokan vannak.

  • A valóságban a Föld elbír 30-40 milliárd embert is, s a legfantasztikusabb előrejelzések se szólnak 15 milliárd embernél többről, sőt a konszenzus inkább 12 milliárdról szól.

6 – Dél-Afrika. Ez az egyes pontból ered részben. Konstans vélemény: Dél-Afrikában a demokrácia előtt paradicsom volt, amit a néger komcsik elrontottak. Nyilván paradicsomot lehet teremteni egy kisebbségnek a többség totális elnyomásával, de ha ezt igeneljük, akkor mi okunk harcolni, ha éppen minket nyomnak el?

  • A rossz oldalra akkor se állunk, ha éppen hasznot hoz.

7 – Horthy. Horthy kifejezetten jól teljesített békeidőben, de amint a helyzet bonyolulttá fordult, képtelen volt irányítani. Gyenge, habozó egyéniség, nem szupersztár.

  • Horthy kora Kádára volt.

8 – Trianon. Nyilván Mohács után a kettes számú magyar sorstragédia, de ennek ellenére érdemes kontextusában látni, mítoszoktól mentesen.

  • A sorstragédiák ellen úgy lehet a legjobban harcolni, ha a valós, s nem a mitologizált verziót nézzük.

Nem fontossági a sorrend, ezt szeretném aláhúzni.