Filmkritika expressz stílusban I.

By | 2013-11-18
Megosztás:

A múlt hónapban látott fontosabb filmekből szemlézek. Nyolc filmet választottam ki.

Filmkritika expressz stílusban I.

*

Star Trek: Into Darkness (2013)

Nagyon szeretem a Star Treket, de ez egyszerűen rossz film. Kifejezetten unalmas. Alig lehet végignézni. Csak nagyon fanatikus Star Trek rajongóknak ajánlom, de ők is csalódni fognak.

*

Gravity (2013)

Röviden jellemezve: nulla történet, érdekesen megcsinálva. Bár előre kitalálható minden a filmben, mégis érdekes és sosem untat. A főszereplő nagyszerűen játssza szerepét.

*

The Last Days On Mars (2013)

Sci-fi filmnek hazudott harmadrendű horrorfilm. Nem jó, nem érdekes, közhelyes. Ne nézd meg!

*

The Dark Knight Rises (2012)

Közhelyes, unalmas. Michael Caine itt is nagyszerű színész, ő a másodszereplő, de a semmiből ő sem tud valamit csinálni.

*

District 9 (2009)

Ezt régóta meg akartam nézni, de csak most jutottam el hozzá. Túl nagy volt a várakozásom vele szemben, így kissé csalódtam. Az áldokumentalista stílus eleinte kissé zavart, de meg lehet szokni. Túl hosszú, ki kellett volna vágni belőle 20 percet legalább. Viszont összességében azt lehet mondani: korrekt, figyelemfelkeltő produkció, hiba nélkül.

*

Atlas Shrugged: Part I (2011)

Ez a tipikus csalódás kategóriája. Az ember sokat vár tőle, majd a pofájába kap egy vödör szart. A film művészetileg kb. mint egy latin-amerikai szappanopera: élő emberek helyett bábukat látunk. Bár a könyv történetét hűen követi, a film egyszerűen borzasztó. Aki nem olvasta a könyvet, az e film után sosem fogja elolvasni.

*

Buried (2010)

Az egész film egyetlen színhelyen játszódik, mégis ez így tökéletes. Nézze meg mindenki! Hozzáteszem: nyomasztó élmény.

*

Promethus I. (2012)

Hát, ez olyan, mintha elfogyott volna a pénz forgatás közben. Persze ez állítólag csak az I. rész, azaz ez is lehet az ok. A pozitívuma, hogy az Alien-filmekhez képest itt a horrorelem a minimálisan szükségesre lett leredukálva. Azt mondanám: a film egyszerűen nincs befejezve, s emiatt nem értékelhető. Viszont ígéretes, akár jó is lehetne.

*

Értékelés

Atlas Shrugged: Part I (2011)55
Buried (2010)91
District 9 (2009)87
Gravity (2013)86
Promethus I. (2012)81
Star Trek: Into Darkness (2013)15
The Dark Knight Rises (2012)10
The Last Days On Mars (2013)30