Hamis közösségi érzet

By | 2023-05-14
Megosztás:

A legsajátosabb, legszánalmasabb dolog az influenszer, aki komolyan veszi saját magát, valami teljesen értelmetlen dologban.

Mert van az igazi influenszer, két típusú:

  • valamit csinál, komolyan, majd megkeresik reklámajánlattal, s ezzel él,
  • eleve minden csak a pénzért van a tevékenységben;

mind a kettőnek megvan a maga helye.

A szánalmasság az, hogy bemegyek az elitistának kikiáltott helyre, ott vállalom a hely minden idióta korlátát, kifizetem a hely költségeit, ezek mindig túlárazottak, s csak azért ilyenek, mert ez az elitista imidzs szükséges része. Aztán pedig baromi büszke vagyok magamra, hogy bemehettem oda!

Olyan, mint az „azért celeb, mert celeb” őrület.

Ennek internetes verziója a moderált vitafórum, különösen az előmoderált fórum vagy blog, De ilyen érzést kelt az olyan közösségben való tagság is, mely nem nyitott bárki számára.

Pont az elletétje, mint amit Woody Allen mondott: „Soha nem csatlakoznék olyan klubhoz, amely felvesz tagnak hozzám hasonlókat.”.

Mint manapság az elitklubok. Ma már a befolyásos emberek nem szabadkőműves páholyba lépnek be, hanem elit golfklubba. Akkor is ha nem akarnak golfozni. Hanem csak mert oda kevesen léphetnek be. Meg azért kell x tárgyat megvenni, mert a „jobb” embereknek van.

A kisembereket szerencsére a probléma ritkán érinti közvetlenül. Hiszen eleve nincs pénzük a legtöbb hasonló marhaságra. Viszont így is óvatosnak kell lenni, mert a liberális propaganda folyamatosan támad.

A napokban döbbentem rá, elő vagyok fizetve öt darab szolgáltatásra, s ezekből simán kiváltható három. Az egyikben még azt is észre vettem magamon, hogy bizonyos büszkeséget érzek tagságom miatt. Mintha lenne ennek bármi értelme: egyszerűen megfizetek valamit, amit nálam rosszabb anyagi helyzetben lévőknek nincs lehetőségük kifizetni. Rádöbbentem: azoknak van okuk büszkeségre, akik nem fizetik ki, s rajtam kellene röhögniük, hogy én meg kifizettem.

Másnap léptem is: megszüntettem minden előfizetést, ami nem abszolút szükséges. Kellemes érzés elhagyni az elitet, még akkor is, ha ez kismértekű.

Csak egy példa. A Twitter tervezi, hogy a botokat fizetőssé teszi. Eddig teljesen ingyenesen lehetett náluk csinálni botokat. Ezek lényege: automatikus posztolás. Már kaptam is tőlük valami ajánlatot mint botüzelmetető, hogy x naptól évi nem is tudom mennyi összeg lesz a botüzemeltetés. Spontán erakcióm: nem fogok fizetni, egyszerűen nem fogom használni a Twittert, s kész.

Vakmerő azért nem vagyok. Előfizetője vagyok a Microsoft Office 365-nak. A havidíj rendkívül alacsony. S eddig még nem mertem megszüntetni. Magukat az alkalmazásokat még pótolni tudnám mással, de az 1 TB felhő nagyon vonzó dolog, ezt nincs mivel kiváltani. Szóval ezen még gondolkodom, vajon nem túl liberális magatartás-e Office 365 előfizetőnek lenni.